Közélet

Befellegzett a szociális kártyának?

Szabó Máté felkérte Monok képviselő testületét, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletét.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok önkormányzata a szociális kártya bevezetésével a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását.

„Az önkormányzatnak eleve nem volt alkotmányos lehetősége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását. Az adott esetben a szociális segély felhasználásának korlátozása a szociális törvény érdemi kiegészítését jelenti, ami pedig túlmegy a felhatalmazásban előírtakon” – állapította meg Szabó Máté.

Az országgyűlési biztos közölte: az önkormányzati rendelet szövegében megfigyelhető hiányosságok és ellentmondások kapcsán felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is.

Törvényi háttér hiányában a rendelet arra nézve sem tartalmaz - nem is tartalmazhatna - pontos meghatározást, hogy melyek azok a meghatározott termékek és szolgáltatások, amelynek megvásárlására, igénybevételére a szociális kártya jogosítana, illetve mi alapján jelölnék ki a kártyaelfogadó helyeket.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere kezdeményezésére 2009. október 20-án döntöttek a szociális kártya bevezetéséről. A szociális segély 60 százalékát kártyára utalja az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek.

szociális kártya ombudsman
Kapcsolódó cikkek