Közélet

Elborít minket az elektronikai szemét

Az ENSZ környezetvédelmi programjának keretében készült friss jelentés szerint a következő évtizedben komoly problémát okoz majd az elektronikai hulladék kezelése, mivel a fejlődő országok is egyre jobban kiveszik a részüket a berendezések vásárlásából.

A ma nyilvánosságra hozott ENSZ jelentés szerint évente 40 millió tonna elektronikai hulladékot termel ki a világ. Ebből 3,3 millió tonna származik az Egyesült Államokból, amely a vezető szemétgyártó, míg Kína a második, 2,6 millió tonnával.

Achim Steiner, a világszervezet környezetvédelmi programjának vezetője szerint a világ nem készült fel a hatalmas szemétmennyiség kezelésére. A szakértő az AP-nek úgy nyilatkozott: a felhalmozódó hulladék komoly gondot okoz, különösen a fejlődő országok számára, amelyek szemétlerakóvá válhatnak. Erre utal, hogy Steiner tudomása szerint egyes amerikai és európai szervezetek adománynak álcázva kiselejtezett számítógépeket küldtek afrikai országokba.

A jelentés szerint a leselejtezett kínai számítógépek száma 2020-ra a 2007-ben mért mennyiség négyszeresére emelkedhet, míg Indiában háromszor annyi hűtőgép került szemétre 2020-ban, mint két évvel ezelőtt. Az elektronikus hulladék kapcsán nem annyira a mennyiség, mint a feldolgozás minősége a kérdés. A fejlődő országokban hátsó udvarokban, fejletlen technológiával kezelik ezeket a hulladékokat, amelyek ezután sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre, mint ha modern módszerekkel dolgoznák fel azokat.

elektronikai fejlődő ENSZ hulladék
Kapcsolódó cikkek