Közélet

Európai nem a banki tranzakciók figyelésére

Az Európai Parlament képviselői ma nemet mondtak a banki pénzmozgások megfigyelését lehetővé tevő SWIFT egyezményre.

Az EP nem adta hozzájárulását ahhoz az átmeneti megállapodáshoz, amely lehetővé tenné, hogy a SWIFT-rendszeren keresztül banki adatokat adjanak át az Egyesült Államoknak. A képviselők nem látták biztosítottnak az adatok védelmét, a kölcsönösség hiányára hivatkoztak és aránytalannak találták a rendelkezéseket. Ezzel az USA és az unió aláírt egyezmény nem léphet hatályba. Az EP új tárgyalásokat javasolt.
 
Az Európai Parlament csütörtökön 378 igen, 196 nem, 31 tartózkodó vokssal elutasította az adatok átadásáról aláírt EU-USA átmeneti megállapodást. A képviselők arra kérték a Bizottságot és a Tanácsot, hogy kezdeményezzenek tárgyalásokat egy új, hosszú távra szóló egyezmény megkötéséről.
 
A téma jelentéstevője Jeanine Hennis-Plasschaert (liberális, holland) azt mondta, a bankadatok felhasználása szükséges a terrorizmus elleni harcban, de „a Tanács nem volt elég kemény” az adatvédelem terén. A képviselő csalódásának adott hangot, amiért az EU „továbbra is az Egyesült Államokba szervezi ki a biztonsági szolgálatait, mindenféle kölcsönösség nélkül”.
 
A soros elnökség részéről Alfredo Pérez Rubalcaba azt mondta, a terrorizmus finanszírozását nyomon követő program (TFTP) „értékes eszköz, amely lehetővé teszi a terrortámadások megakadályozását”. Szerinte az egyezmény elegendő adatvédelmi garanciát tartalmaz. Pérez Rubalcaba hozzátette, nagyon rövid időn belül nincs lehetősége új tervezet beterjesztésére, reméli azonban, hogy „pár hónapon belül” ismertetheti a képviselőkkel az amerikai féllel folytatott tárgyalások eredményét.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) egy Belgiumban működő nemzetközi szervezet, amely minden banki tranzakciót rögzít, így adatai kulcsfontosságúak lehetnek a terrorizmus elleni küzdelemben. Az Egyesült Államokkal megkötendő egyezmény az adatcserét könnyítené meg. az EU-nak és Washingtonnak megállapodást kell kötnie.

képviselő Bank Európai Parlament Swift adatcsere EP
Kapcsolódó cikkek