Közélet

Feljelentették Merkelt a lopott banki adatok miatt

Angela Merkel német kancellár ellen tegnap bűntető feljelentést tettek a berlini államügyészségen az adócsalók adataira vonatkozó CD-k tervezett megvásárlása miatt - jelenti a Die Welt.

Frank Hannig drezdai ügyvéd a nyomozó hatósághoz intézett négyoldalas beadványában bűncselekményekre, orgazdaságra való felbujtással és abban történő közreműködéssel, gyanúsítja a szövetségi kancellárt.

"Véleményem szerint ezt nem lehet megengedni." – mondta Hannig, aki maga is a CDU tagja, fenntartja magának a jogot, hogy a német szövetségi kormány más tagjai ellen is eljárjon. A drezdai jogász a Die Weltnek úgy nyilatkozott: a lopott banki adatok megvásárlása megrengetheti az ország alkotmányos elveit.

Mint arról korábban beszámoltunk, Hervé Falciani, az HSBC volt IT szakembere mintegy 1 500 német adózó adatait szeretné eladni a német államnak. Az adatbázisban szereplő polgárok vélhetően azért nyitottak számlát a pénzintézet svájci fiókjában, hogy ezzel elkerüljék az adófizetést. Berlin napok óta fontolgatja, hogy megvásárolja-e a lopott banki adatokat és a jelek szerint hajlik erre, ami nem csoda, hiszen a 2,5 millió euróért kínált CD-k 100 milliós adóbevételt jelenthetnek a német államnak. 

feljelent Bank lopott Merkel adat
Kapcsolódó cikkek