Közélet

Gyászos hangulat Magyarországon: az EU legborúlátóbb nemzete vagyunk

A magyarok mind jelenlegi helyzetüket, mind a következő egy esztendő kilátásait rosszabbnak ítélik meg a többi EU-ország polgárainál – ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb felméréséből.

Az Európa „szociális klímájának” feltérképezését célzó Eurobarometer-felméréshez tavaly május–június folyamán gyűjtöttek adatokat a szakemberek. A jelenlegi állásukkal való elégedettséget tekintve uniós szinten 1,4 százalékos többségben vannak az elégedettek az elégedetlenekkel szemben, viszont Magyarországon –3 az egyenleg, ez a legroszszabb eredmény nemcsak a 27 tagállam, hanem a felmérésbe bevont csatlakozásra váró balkáni államok között is. Az elmúlt öt évben EU-szinten a többség romlást érzékelt állásában (–5), Magyarország viszont –41 ponttal erre is jócskán rátromfolt (csak a litvánoknál mértek alacsonyabb, –46 pontos értéket).

A rövid távú kilátásokat az európaiak többsége (6) pozitívnak látja, ám hazánkban a borúlátók határozzák meg az összképet (–27). Egyébként mind a múltbeli, mind a jelenlegi, mind a jövőbeni helyzet alapján a skandináv országokban leginkább elégedettek, illetve derűlátóak az emberek.

A háztartások jelenlegi anyagi helyzete Európa-szerte rossz (–15 az egyenleg); nem meglepő módon a sereghajtó itt is Magyarország –69 ponttal. A következő egy évre már uniós szinten ugyanannyian várnak javulást, mint romlást, de nálunk –48 ponttal a borúlátók vannak többségben. Az egy-egy tényezőt (például a lakhatási költségeket vagy az energiakiadásokat) vizsgáló kérdések alapján is hasonló kép rajzolódott ki.

Az egészségügyi, munkanélküli- és nyugdíjellátás színvonalát, illetve kilátásait illetően szintén meglehetősen negatívan nyilatkoztak a magyar válaszadók, bár ezeken a területeken akadnak nálunk elégedetlenebb, illetve pesszimistább népek is. Összességében a minden múltbeli, jelenlegi és jövőbeni tényezőt tükröző személyes szociális index alapján Magyarország kullog az utolsó helyen Európában, 0,1 ponttal lemaradva a bolgárok mögött.

Még rosszabb

Országuk általános helyzetét szinte minden EU-tagállam polgárai rosszabbnak ítélik sajátjuknál. Az összesített mutatószám a huszonhetek átlagában –3, és a leg-inkább derűlátó dánok is mindössze 1,4 pontot értek el. Magyarország e téren is negatív csúcstartó: a –5,5 pontos eredmény a görögökkel holtversenyben a legalacsonyabb Európában.


hangulat EU Eurobarometer
Kapcsolódó cikkek