Közélet

Gyenge lábakon áll az MSZP programja

Kettest adott az MSZP választási programjára a Mitigernek.hu csapata. Az elemzők szerint az MSZP-nek még a jövőképe sem világos, ez részben abból ered, hogy a mai társadalmi problémákat következetesen a gazdasági válságra vezeti vissza.

ÍGÉRETELEMZÉS.  Az elemzők megítélése szerint a program azon a feltételezésen alapul, hogy a 2011-ben meginduló fellendülés és az EU-támogatások együttesen kétezer milliárd forint forrást teremtenek négy év alatt.
Sőt, az elemzők szerint a program lényegében egyetlen szakterületen sem mutat be számszerűsített hatásokat, és nem is hivatkozik háttértanulmányokra vagy nemzetközi példákra. Elmondható ugyanakkor az elemzők szerint az is, hogy a program tartózkodik a látványosan irreális, felelőtlen ígéretektől, igaz, a finanszírozási igényt sem mutatja be.
A civil elemzők meglátása szerint az MSZP programja a legtöbb esetben általános megfogalmazásokból áll, és sokszor ezek sem célkitűzésekre utalnak, inkább kívánságokat sorolnak fel, miközben az ígéretek gyakran összekeverednek az elmúlt fél évben megvalósult intézkedésekkel. Tipikusan ilyen a következő évekre ígért adóterhelés-csökkenés, hiszen ez a januártól érvényes adómódosításokkal lényegében megvalósult.
Gyenge lábakon áll az MSZP programja a számonkérhetőséget illetően is – véli a Mitigernek csapata.

A vállalások általánossága miatt négy év múlva nehéz lenne megítélni a program teljesülését. Üdítő kivétel ezalól az adózásról szóló rész, amelynél számszerű és időzített ígéretekkel állt elő a párt. Gyengeség azonban, hogy az egyes intézkedések konkrét társadalmi-gazdasági hatásaira a program nem tér ki, ez tovább nehezíti az egyes ígéretek számonkérhetőségét. A civil kezdeményezés elemzőgárdája egyébként az MDF-nek 3, míg a Jobbiknak 2,5 pontot adott az általuk bemutatott programra. A Fidesz pontszáma – program híján – egyelőre még várat magára. VG

MSZP értékelés program
Kapcsolódó cikkek