Közélet

Nem tagadják meg magukat a magyarok

Országuk gazdasági helyzetét a legrosszabbnak tartó csoport végén kullogunk

Észrevehetően javult az országok gazdasági helyzetének megítélése polgáraik körében. Ez derült ki az Ipsos-Reuters News közvélemény-kutatásából, amelyet a világ GDP-jének 75 százalékát reprezentáló 23 országban végzett.

Az egy évvel korábbi hasonló felméréshez képest nyolcról tizenhétre nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek lakói jónak értékelik gazdaságuk helyzetét. A globális nagy pusztítása óta ez volt az első alkalom, amikor fogyasztók nyilatkoztak úgy, hogy pozitívnak értékelik a gazdasági kilátásokat, s hazájuk túljutni látszik a nehezén.

Ugyanakkor az idei felmérésből az is kiderült, hogy a több mint 24 ezer fős felmérésben résztvevőknek csak 36 százaléka tartja saját országának gazdasági állapotát „nagyon, vagy  inkább jónak”, ez 7 százalékponttal magasabb arány, mint amilyet  2009 közepén mértek. A válaszadók kétharmada ugyanakkor „rossznak, vagy meglehetősen rossznak” látja a helyzetet.

A gazdasági helyzet és kilátások megítélése leginkább Ausztráliában javult, plusz 45 százalékkal. Majdnem egyformán bizakodók a németek, a svédek és a kínaiak (+20, 19, 19 százalék), s bizakodásban nincsenek messze tőlük a brazilok és dél-koreaiak (+16, 15 százalék). A legelégedettebbek a saját gazdasággal India (82 százalék), Ausztrália (81 százalék) és Kína (78 százalék.

Kanada és Svédország lakói is többé-kevésbé elégedettek (60, illetve 58 százalék). Magyarország a sor végén kullog a maga 7 százalékával, igaz, illusztris társaságban: az Egyesült Államok (20 százalék), Nagy Britannia (14 százalék), Franciaország (14 százalék) , Spanyolország (10 százalék) és Japán (8 százalék) mellett.

gazdasági válság közhangulat magyar gazdaság
Kapcsolódó cikkek