Közélet

Orbán-beszéd - Lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért országértékelő beszédében Orbán Viktor Fidesz-elnök.

Nem olvadt el a hó a budapesti Millenáris parkban Orbán Viktor tizenkettedik országértékelő beszédétől, de a változás szelét többen már érezni vélték.



A kormányzásra készülő Fidesz elnöke ritkán szólal meg a parlamentben és nyilvános vitát is régen folytatott bárkivel is, ellenben amikor váratlanul kilépett a függöny mögül még volt remény arra, hogy ezúttal tényleg mond konkrét, megfogható ígéreteket is. Ebben reménykedett a válogatott hallgatóság is, akik vastapssal és „Hajrá Viktor” táblákkal köszöntötték.

Közel egyórás beszédében azonban mindössze egyetlen konkrét ígéretet említett: szerinte 10 év alatt 1 millió munkahelyet lehet létrehozni az országban. Általánosságban annyit említett még: védeni kell a munkát, a földet, a vizet, a vállalkozásokat és a betegeket. „Megrendítően sok és nehéz feladat áll előttünk” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a munka, család, otthon, egészség és a rend értékekre kell épülnie az új kormányzásnak. A legfontosabb feladatok közé sorolta a gazdaság, az egészségügy és a közbiztonság helyreállítását is.

„Itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen, olyan, amelyben megbízhatnak az emberek, amely képes megoldani a gondjainkat idehaza, és kellő határozottsággal lép fel a nemzetközi színtéren, felelősen kezeli a pénzügyeket, nem nyomja rá bélyegét a munkájára a bűnözés, a hatalommal való visszaélés” – fogalmazott a Fidesz elnöke, aki elárulta, hogy miniszterelnökként nem ideológiákat követne, hanem az emberekhez fordulna.

Beszédét egy Pistikés poénnal, Kodály Zoltán anekdotával, Emerson, Lake & Palmer dalszöveg fordítással, Puskás Öcsi idézettel, valamint a Facebook közösségi portálra érkezett javaslattal színesítette. Ezek ugyan láthatóan tetszettek a hallgatóknak, de az egész szónoklatra jellemző volt a szenvedélymentes, kissé álmosító hangnem.

„A jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie a választások után, de nem lehet szemet hunyni afelett, ami történt az elmúlt években” – tette biztossá a szocialistáknak a számonkérést. A szélsőségek közé sorolta a jelenlegi hatalmon lévőket, illetve azokat, akik törvényen kívül helyezik magunkat, és céljaik elérésében akár az erőszakot is megengedik.

Amikor nevesítve beszélt az elmúlt 8 évről, akkor Gyurcsány-korszaknak nevezte ezt az időszakot, Bajnai Gordon jelenlegi kormányfővel viszont nem foglalkozott.

Bár a Jobbikot egyszer sem nevezte meg beszédében, többször is utalt a radikális pártra. „Hiába nagy a hangjuk, hiába rázzák az öklüket, nincs és nem is lesz erejük, hogy lényeges változást vigyenek végbe, őket támogatni eltékozolt erőfeszítés” – szögezte le a Fidesz elnöke. Szavazásra buzdította azokat is, akik biztosak a Fidesz győzelmében, mert szerinte a jövőbe induló vonatra csak április 11-én váltható meg a jegy, az még nincs a zsebben. „Készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra” – fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar retorikatörténet meghatározó eseménye 

Orbán Viktor idei évértékelő beszéde a magyar retorikatörténet meghatározó eseményévé vált abból a szempontból, hogy olyan komplex módon használta a fel a multimediális teret, melyre eddig nem volt példa - áll a Beszédírók Kft. elemzésében. Erről tőbbet itt olvashat


[enews_gallery id='344115']

beszéd országértékelő Orbán Viktor Fidesz
Kapcsolódó cikkek