Közélet

Több törvényről várható még zárószavazás

Idén először hétfőn ül össze az Országgyűlés, ezen kívül kedden, illetve a jövő héten ülésezik még. A héten csaknem tíz törvényről lenne zárószavazás. Ezután már csak a választások után lesz parlamenti ülés.

Három plusz egy ülés lehet még ebben a ciklusban. A plusz egy a vitanap. Az MSZP a holnapi frakcióülésen dönt arról, hogy kezdeményezi-e a vitanapot, ahol az elképzelések szerint az ország helyzetéről lenne szó. Minden bizonnyal megválasztja a parlament az Országos Választási Bizottság tagjait - az előzetes nyilatkozatok alapján a Fidesz és a KDNP nem támogatja őket. A parlament honlapján talált adatok szerint sok törvényjavaslat van még folyamatban, kérdés, mivel végeznek a képviselők ebben a ciklusban. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint 35 tervezetről lehet zárószavazás.

A honlapon talált napirend alapján a héten csaknem tíz törvényről lenne zárószavazás. Döntő többségében azokról a kérdésekről, amelyeket az államfő év végén visszaküldött. Mandur László, a parlament szocialista alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után nem sorolta fel részletesen, mivel végezhetnek még, de ilyen lehet az a törvénymódosítás, ami lazítana a cégekre vonatkozó szigoron. A foglalkoztatási bizottság egyhangúlag támogatta, hogy azok a cégek, amelyek megfizetik a járulékot, ne essenek el az állami támogatástól, ha adminisztrációs hibát követnek el: például valamilyen bejelentési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

A polgári törvénykönyv miatt újból politikai vita várható. Legutóbb a hatályba lépésről szóló törvényt küldte vissza az államfő. Az MSZP nem változtatna a szövegen, vagyis kitart amellett, hogy szakaszos hatálybalépés legyen - közölte Göndör István frakcióvezető-helyettes.

Ez alapján a polgári törvénykönyv egyes elemei május elsejével lépnek életbe. Ha elfogadja a javaslatot a parlament, a Fidesz megfontolja, hogy Alkotmánybírósághoz fordul - közölte Répássy Róbert frakcióigazgató. Az Alkotmánybíróságnak május elsejéig lenne arra ideje, hogy megvizsgálja, a jogalkalmazók fel vannak-e készülve egy ilyen rövid határidejű életbe léptetésre.

Országgyűlés zárószavazás
Kapcsolódó cikkek