Közélet

Vissza kell fizetni a jogtalanul felvett képviselői költségtérítést Nagy-Britanniában

Közel 400 volt és jelenlegi brit parlamenti képviselőnek összesen 1,12 millió fontnyi jogtalanul felvett költségtérítést kell visszafizetnie a Daily Telegraph című bulvárlap által tavaly májusban kirobbantott botrányt lezáró vizsgálat eredményeként.

A legnagyobb összeget - több mint 42 ezer fontot - Ken Follett regényíró feleségének, Barbara Follettnek kell visszaadnia. Ő egyebek mellett 35 ezer fontot vett fel az otthonuk körüli biztonsági őrjáratok fizetésére, kilencezret hat telefonvonal működtetéséért és közel háromezret a lakásban található műtárgyak biztosítására. A munkáspártot képviselő Barbara Follett ellenvetés nélkül fizetett.

Gordon Brown miniszterelnök 13 700 fontot volt kénytelen visszafizetni, mivel túlságosan sokat számított fel takarítás és ruhatisztítás címén. A képviselőknek a reális összeg feletti részt kell visszatéríteniük. Van azonban olyan honatya is - például Charles Clarke belügyminiszter -, akik tévedésből túl kevés költséget számoltak el például jelzálogkölcsön-törlesztés céljából.

 

Gordon Brown Charles Clarke Képviselői költségtérítés
Kapcsolódó cikkek