Közélet

Egymásra talált a Fidesz és a Hit Gyülekezete

A Hit Gyülekezete elfordult az MDF-től. A Fidesszel ellenben rendeződni látszik a viszony: „egyház-politikai kérdésekben” régóta folynak az egyeztetések - írja a Népszabadság.

A Fidesz (és a KDNP) képviselői az elmúlt években többször is konzultáltak a Hit Gyülekezetével „egyház-politikai kérdésekben”. Ezeken a megbeszéléseken a jobboldali politikusok érzékeltették, hogy ma már máshogyan ítélik meg a gyülekezet működését, mint a Fidesz kormányzása idején. Megígérték, hogy újból kormányra kerülve egyeztetik majd az egyházakkal kapcsolatos törvényalkotási elképzeléseiket a gyülekezettel. Mindebből az is következik, hogy a Fidesz–KDNP környékéről – eltérően az 1998–2002 közötti időszaktól – nem indul politikai-vallási hadjárat a Hit Gyülekezete ellen.

Az utóbbi időben tartott találkozókon az ellenzéki politikusok felvetették, hogy a parlamenti választások során a Hit Gyülekezete ne álljon ki „központilag” az MDF mellett, bízza a helyi csoportokra, melyik jelöltet és pártot támogatják - írja a Népszabadság.

A lap értesüléseit a pártok és a gyülekezet részéről is megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy évek óta hasonló „szakértői egyeztetések” zajlanak a Hit Gyülekezete és valamennyi parlamenti erő között.

Ugyanakkor jól látszik, hogy a Hit Gyülekezete „országos szinten” valóban elfordult az MDF-től. A gyülekezet támogatása nem kizárólag a választásokon leadott szavazatokban nyilvánul meg, hanem adott esetben a kampányban való aktív részvételben, legfőképpen pedig az ajánlószelvények gyűjtésében. A hitesek háttérbe húzódásának egyik bizonyítéka éppen az, hogy az MDF-nek eddig véres verítékkel sem sikerült összeszednie elegendő kopogtatócédulát.

mdf Fidesz Hit Gyülekezete
Kapcsolódó cikkek