Közélet

Gyurcsány, Vágó és Orbán a legismertebbek

A Reader’s Digest magazin idén is elvégezte felmérését A legmegbízhatóbb magyar címmel, amely 100 magyar közéleti személyiség ismertségét és az emberek irántuk való bizalmát vizsgálta.

A Reader’s Digest „A legmegbízhatóbb magyar” kutatásának első tíz helyezettje között hat sportoló szerepel. Az idei kutatás szerint a magyarok ma leginkább Egerszegi Krisztinában bíznak meg, akit szorosan követ Kemény Dénes vízilabdaedző és Rubik Ernő feltaláló. Az első tízben szerepel Erdei Zsolt ökölvívó, Polgár Judit sakkozó, Besenyei Péter műrepülő és Kovács Katalin kajakozó. Síklaki István szociálpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese szerint a sporthoz a fair play képzete, a valódi teljesítmény megbecsülése társul. Arról, aki ezt sikeresen reprezentálja, szívesen elhisszük, hogy a hétköznapi életben is nyíltszívű és becsületes.

Idei kutatásunk meglepő eredményeket hozott – mondja Zsámboki Péter, a Reader’s Digest főszerkesztője. – Egyebek között azt is jelzi, hogy az ország talán kifelé tart a bizalmi válságból. Míg ugyanis 2009-ben az előző évhez képest szinte mindenkinek romlott a megítélése, idén közel az összes személy bizalomindexe nőtt.

A legnagyobb mértékben, 23 ponttal Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester bizalomindexe emelkedett. Átlagon felüli mértékben javult Egerszegi Krisztina, Rubik Ernő, Rúzsa Magdolna, Béres Alexandra és Eszenyi Enikő megítélése is.

A Reader’s Digest felmérése szerint a férfiak tájékozottabbnak vallották magukat a nőknél, ugyanis több személyt találtak ismerősnek a listáról. A különbség a tipikusan férfi-témákban tevékenykedő hírességek esetén a leginkább szembetűnő: sportolóknál, politikusoknál vagy országos szervezetek vezetőinél.

A nők ugyanakkor jellemzően jobban bíznak a listán szereplő közéleti személyiségekben. A nemek szerinti legkiemelkedőbb eltéréseket Kozma Imre atya, Erős Antónia, Stahl Judit, Alföldi Róbert, Till Atilla, Iványi Gábor, Bencze József és Zoltai Gusztáv megítélése mutatja.

A Reader’s Digest kutatása nyomán összességében elmondható, hogy a településnagyság növekedésével párhuzamosan magasabb arányban ismerik a listán szereplő személyiségeket. Különösen nagy az eltérés város és vidék vonatkozásban az olyan urbánus szakmák művelőinél, mint a közgazdász, karmester, üzletember. Míg például Makovecz Imrét a budapestiek 83 százaléka ismeri, a kistelepüléseken az építész ismertsége mindössze 56 százalék.

A legfiatalabbak körében Ákos, Csernus Imre és Tompos Kátya ismertsége kimagasló. Az idősebbeknél a már több évtizedes szakmai múlttal bíró közéleti szereplők az ismertebbek, mint Hankiss Elemér, Kósa Lajos vagy Baló György. A felmérés alapján az idősebbek jellemzően nagyvonalúbban osztogatták a bizalmukat, mint a fiatalabbak. Az életkor növekedésével párhuzamosan a bizalom-indexek is emelkednek, a megkérdezettek közül a 60 év felettiek bíznak a leginkább. 

A Reader’s legmegbízhatóbb magyar kutatása rámutatott, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők több embert ismertek a listáról, mint az alacsonyabb végzettségűek.

Ami a közszereplők ismertségét illeti, a Reader’s Digest ismertségi lista egészen más képet mutat, mint a bizalom esetében. A legismertebb hármas a megkérdezettek szerint Gyurcsány Ferenc, Vágó István és Orbán Viktor, akik kedveltsége és megbízhatósága távolról sem közelíti meg ismertségüket. A százas bizalmi listán ugyanis Vágó István a 28., Orbán Viktor a 80., Gyurcsány Ferenc pedig a 98. helyet foglalja el.

Gyurcsány felmérés legmegbízhatóbb magyar Reader's Digest vágó legismertebb
Kapcsolódó cikkek