Közélet

Nézőpont: Padlón az MSZP

A február 26-28. között készült felmérés alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz, a két héttel ezelőtti csökkenés után, újra nőtt. Az összes megkérdezett 39 százaléka támogatja a Fideszt, 9 százaléka az MSZP-t és 8 százaléka a Jobbikot.

A részvételüket biztosra ígérő, aktív szavazók körében is nőtt a Fidesz támogatottsága. Az előző két hétvégén az aktív szavazók 43, illetve 42 százaléka volt Fidesz-támogató, a februári végi kutatás szerint viszont ismét 48 százalékuk támogatta a legnagyobb ellenzéki pártot. Az aktív szavazók 10 százaléka az MSZP-re, 8 százaléka a Jobbikra szavazna - közölte a Heti Válasz honlapja a Nézőpont Intézet elemzését.

A legnagyobb ellenzéki párt erősödése ellenére továbbra is igaz, hogy táborának határain nagy a jövés-menés, alapvetően hangulati kér-dés, hogy a több mint 3 millió Fidesz-szimpatizáns közül hányan lesznek Fidesz-szavazók.

Az MSZP a középkorúak körében 5 százalék alatt: A Fidesz átmeneti gyengélkedéséből az MSZP nem tudott profitálni. A Mesterházy Attilát középpontba állító szocialista kampánynyitó ellenére sem növekedett az MSZP támogatottsága. Sőt, a középkorúak körében (30-44 év közötti korosztály) az MSZP még az öt százalékot sem éri el.

Ebben a korcsoportban, mind az összes megkérdezettnek, mind az aktív szavazóknak csak a négy százaléka támogatja az MSZP-t. A 60 év felettieknek ugyanakkor a 19 százaléka szimpatizál az MSZP-vel (a közülük aktív szavazók 21 százaléka).

Legfeljebb 20 százalékot szerezne „most vasárnap" az MSZP: Az inaktív, bizonytalan és rejtőzködő polgárok körében ugyanakkor minden párt növelheti még támogatottságát. Az egyes pártok programjával vagy személyiségével azonosuló választókat az adott párt potenciális szava-zóiként vettük figyelembe.

Ezek alapján a Fidesz potenciális szavazótábora nem változott jelentő-sen az elmúlt hetekhez képest (52 százalék), az MSZP-é és a Jobbiké kismértékben csökkent (most 19, illetve 14 százalék). Az MSZP kampánynyitója tehát a tartaléktámogatókat sem mozgó-sította, ha „most vasárnap" lennének választások a szocialisták legfeljebb 20 százalékot szerezné-nek.

MSZP Heti Válasz Fidesz választások népszerűsg nézőpont intézet
Kapcsolódó cikkek