Közélet

Őszöd miatt tört ki a vihar az MSZP-ben

Ha valaki árulóról beszél, legyen bátorsága kimondani, kire gondol – ezt mondta Szili Katalin, aki nyilvánosságra hozná az őszödi beszédről szóló NBH-jelentést.

Három és fél év után sem tudni, hogy a beszédet ki szivárogtatta ki 2006 szeptemberében. A Nemzetbiztonsági Hivatal tavaly december végén lezárta a vizsgálatát, de a jelentést nem hozták nyilvánosságra - közölte a Tények, a TV2 hírműsora.

A kormányszóvivő szerint, azért nem, mert az csak azt vizsgálta, hogy kintről hallgatták-e le az ülést vagy valaki a bent felvett anyagot juttatta ki. A vizsgálat szerint a felvétel bentről jutott ki.

A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerint ezt viszont nem lehet nyilvánosságra hozni, mert az nagyon sok információt tartalmaz a titkosszolgálatok működéséről és a technikáiról, amivel dolgoznak.

Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke szerint viszont a jelentést akkor is nyilvánosságra kellene hozni. – Ha valaki azt mondja, hogy áruló követte el, akkor legyen bátorsága azt is kimondani, hogy ki volt az? Mikor és miért tette?

Sajtóértesülések szerint a volt házelnök levele hétvégi kiszivárogtatásának valódi oka az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő legutóbbi nyilvános szereplésén úgy fogalmazott: „valakik elárultak, ha tudnám, kik, elmondanám.” Ezt pedig azok a politikusok, akik gyakran kritikával illették és illetik a volt miniszterelnököt, indokolatlan támadásnak vélték.

Nem publikálták, kiszivárgott

A Magyar Rádió 2006. szeptember 17-én, internetes honlapján tette közzé a birtokába jutott hangfelvételt, amely a május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP-frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt körben elhangzott beszédében – helyenként durva, Magyarországot pedig súlyosan gyalázó szavakkal – a frakciót a változtatások szükségességére akarta rádöbbenteni, az államháztartás rendbetételéhez szükséges gazdasági kiigazítások és a reformok elindításához, végigviteléhez próbálta megnyerni, s cinikusan beismerte: a kormány „végighazudta” az elmúlt másfél-két évet.

Országgyűlés MSZP őszödi beszéd Szili Katalin
Kapcsolódó cikkek