Közélet

Rajk: Az értelmiségiek radírozták ki az SZDSZ-t

A liberális eszme nem tűnik el a magyar közéletből, a liberális voksok azonban minden bizonnyal több párt között oszlanak majd meg - mondta a Duna Televízió Közbeszéd című adásában Rajk László, az SZDSZ egyik alapítója, aki tavaly másokkal együtt elhagyta a pártot. Az viszont aggasztó, hogy a szolidaritás eszméje az SZDSZ gyengülésével eltűnőben van - mondta a politikus.

Nem fog eltűnni a liberalizmus eszméje a hazai politikából, hiszen a két nagy gyűjtőpárt nem monolit tömb, ezekben a liberális eszem is megtalálja majd a képviseletét - nyilatkozta a Duna Televízió esti háttérműsorában Rajk László, akit az SZDSZ végletes meggyengülésével kapcsolatban kérdezett a közelgő választások előtt közszolgálati csatorna.

Azt viszont sokkal aggasztóbbnak tartja Rajk, hogy a szolidaritás eszméje is kezd eltűnni a társdalomból, az SZDSZ széthullásával pedig még rosszabbá válhat a helyzet.

A liberális párt meggyengülésének egyik fontos okát Rajk László abban látja, hogy nem voltak hajlandók részt venni az ezredfordulón sajnálatosan kibontakozó korporatív, finomabban fogalmazva megegyezéseken alapuló politizálásában. “A pártok közötti megegyezések demokráciája nem helyettesítheti a szerződéses demokráciát” - szögezte le.

A hatalomba készülő pártoknak, elsősorban a Fidesznek is üzent, mondván: azzal kampányolni, hogy minden szerződést átnéznek hatalomra kerülésük esetén, nem nagyon jó irány, nagyon is a korporáció felé mutat.

Voltak-e személyi okai a párt széthullásának? - kérdezte a politikustól a Közbeszéd műsorvezetője? Esetleg a Fodor-Kóka vita lehetett-e a szétesés kezdete, ahogyan azt Horn Gábor állította? Rajk szerint ennél sokkal többről, és részben másról is van szó.   Egyfelől az értelmiség állt ki az SZDSZ mögül, avagy vívta a csatáját a párton keresztül. “A harc, amit láttunk, nem egyszerűen egy párton belüli harc volt, hanem különböző értelmiségi csoportok harca. Amely csoportok nem vették észre, hogy ez a küzdelem egy politikai erőt fog kiradírozni a politikai porondról” - jelentette ki Rajk László.

SZDSZ választás Kóka rajk Fidesz párt Parlament Fodor
Kapcsolódó cikkek