Közélet

Fontos tudnivalók a jelenléti ívről

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében növénytermesztési idénymunkát végzők alkalmazása során használatos nyomdai úton előre előállított jelenléti ívvel kapcsolatban tett közzé tájékoztatást az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény a növénytermesztési idénymunka keretébe tartozó munkaviszony létesítésére – az adminisztráció csökkentése érdekében, ha a munkavállaló nem kéri a munkaszerződés írásba foglalását, illetve, ha az alkalmazás egybefüggő időtartama nem haladja meg a 30 napot – lehetővé teszi a jelenléti ív alkalmazását. A nyomtatványon a kötelező adatokon túl, fel kell tüntetni az állami adóhatóság által engedélyezett sorszámtartománynak megfelelő sorszámot.

A rendelet előírja, hogy a nyomtatvány nyomdai úton történő előállítása az állami adóhatóság által a nyomtatvány előállítója részére előre kijelölt sorszámtartományban folyamatosan, az adott sorszámtartományba illeszkedő sorszám kihagyás és ismétlés nélküli felhasználásával történik és a nyomtatvány előállító, forgalmazó kizárólag ezeknek a követelményeknek megfelelő nyomtatványt értékesíthet.

A nyomtatvány előállítója, forgalmazója köteles e tevékenységét az állami adóhatóságnak előzetesen bejelenteni, továbbá az általa értékesített nyomtatványt – a nyomtatvány értékesítéséről kibocsátott számla tőpéldánya alapján – sorszám szerint nyilvántartani.

Fontos tudnivaló a nyomtatványt előállítóknak és forgalmazóknak, hogy a jelenléti ív forgalmazásáról nem kell negyedévenkénti adatszolgáltatást benyújtani az adóhivatalnak.

egyszerűsített foglalkoztatás jelenléti ív APEH nyomtatvány
Kapcsolódó cikkek