Közélet

Közel 50 ezret kapnak fejenként a képviselőjelöltek

Jobbik, Fidesz-KDNP, MDF, CM, MSZP, LMP – ilyen sorrendben fognak szerepelni a pártok az országos listán a tegnapi sorsolás eredményeképpen.

Kisorsolták az áprilisi választásokon országos listát állító pártok listáinak sorrendjét az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén. A sorsolás értelmében a sorrend a következő: Jobbik, Fidesz-KDNP; MDF; Civil Mozgalom; MSZP; LMP.

Az országos listákat az országos listára „feláramló” töredékszavazatok kiosztásához kellett sorrendbe állítani; az országos lista sorszámának csak szavazategyenlőség esetén van jelentősége.

Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán „nem hasznosult” szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le, olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani.

Először országosan összesítik a pártokra leadott töredékszavazatokat, majd az országos listán elérhető 58 mandátumhoz hozzáadják a területi listán be nem töltött mandátumok számát. Ezután egy táblázatban a listákra jutó töredékszavazatot osztják ki. Amennyiben a mandátum elosztásánál szavazategyenlőség alakulna ki, a szavazólap listáján előbb szereplő pártlista kapja az adott mandátumot. Ezért sorsolta ki az országos listák sorrendjét pénteken az OVB.

Az OVB megállapította a jelölő szervezetek és a független jelöltek részére járó, a választási kampányra fordítható költségvetési támogatást. Egy jelölt 48804 forint állami támogatást kap a kampányához. Az önkormányzati tárca összesen 100 millió forintot különített el, amelyet egyenlő arányban osztottak el a 2049 jelölt között.

Tegnap 11-re tagúra bővült az OVB, miután az országos lista állítása jogán a Jobbik, az LMP, a Civil Mozgalom és az MDF delegáltja is beült a testületbe.

Kiállt a főpróbát az OVI rendszere: terhelhető, működik, és a köztisztviselők tudták használni – jelentette ki tegnap Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Virág Rudolf közölte, hogy a tájékoztató informatikai rendszer működését, terhelhetőségét is ellenőrizték tesztadatokkal, valamint a rendszer használatát gyakoroltatták 4360 köztisztviselővel. A főpróba során problémákat is kreáltak, hogy kipróbálhassák a vészhelyzeti forgatókönyvek megoldásait is.

Az informatikai rendszer egyebek mellett a gyors (vasárnap esti) tájékoztatást szolgálja; a hivatalos, jogi eredményt azonban csak az eredeti szavazóköri jegyzőkönyvek adatai alapján állapítják meg a választási bizottságok.

Felszólították Orbánt a vitára

Közös levélben szólítja fel a listavezetők vitáján való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét az MSZP, az MDF, a Jobbik, és az LMP. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője felhívta a négy párt figyelmét arra, hogy „a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására”. Véleménye szerint a kezdeményezéséről mindaddig nem időszerű beszélni.

 

 

lista képviselőjelölt ovb pártok kampány
Kapcsolódó cikkek