Közélet

Megerősítené a megyéket a Fidesz

A Fidesz közigazgatási elképzeléseivel kapcsolatban a Népszabadság úgy értesült, hogy a párt első lépésben az államigazgatási feladatokat mindenképpen elvonja az önkormányzatoktól.

Stumpf István, az Orbán-kormány egykori kancelláriaminisztere nemrégiben, egy Pécsett tartott előadásában arról beszélt, hogy az állam szerepét újra kell gondolni, egyfajta új államfelfogásra volna szükség. Az általa szorgalmazott modellt ő neoweberiánusnak nevezte, amely a könnyebb érthetőség kedvéért hatékonyabb államot jelent, kiterjesztett civil szerepvállalással.

A lap értesülései szerint a Fidesz valójában arra készül, hogy megerősíti a megyéket, az önkormányzatoktól pedig elvonja az államigazgatási feladatokat. Szakértők szerint településeknél (pontosabban a jegyzőknél) tengernyi államigazgatási feladat összpontosul. Csak egyetlen példa ezek közül az építésügyi igazgatásé, ami akár összeférhetetlennek is minősíthető, hiszen gyakorta az önkormányzat az építtető, a beruházó, az építésügyi szabályok kidolgozója, ugyanakkor hatóságként a folyamat elbírálója is. Abban is komoly egyetértés mutatkozik, hogy az önkormányzati feladatrendszert „le kell tisztítani”.

Magyarul: a Fidesz az államigazgatási feladatokat visszaállamosítja. Nem lesz egyszerű dolga. Már a feladatok számbavétele sem könnyű, becslések szerint 2500-3000 ilyen feladat van. Döntés kérdése persze, hogy mit vesznek el. A jegyzőknek bizonyára nem fájna, ha a tüdőszűrésre más rendelné be a polgárokat, s a vállalkozások telephely-engedélyezési eljárásának lefolytatását ugyancsak átengednék másnak. Lemondanának a tűzvédelmi hatáskörökről is, és a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos feladatokhoz sem ragaszkodnak. De vezetheti más az anyakönyvet, és állami kézbe vehetik az okmányirodákat vagy az építési engedélyezési eljárásokat.

Ezzel egyidejűleg összevonnák a területi államigazgatási szerveket, az úgynevezett dekókat. E szervezetrendszer feladata némi egyszerűsítéssel az, hogy a központi állami feladatok végrehajtását területi szinten segítse elő. Ilyen tevékenység lehet többek között az adók behajtása, a munkaügyi vagy a közoktatási rendszer működésének támogatása, de a műemlékvédelem is.

államigazgatás közigazgatás Fidesz megye
Kapcsolódó cikkek