Közélet

"Nem értem, miért mondják, hogy kézi vezérlésű lesz a média"

Mit hoz a hazai médiarendszer számára a parlament által most tárgyalt média törvénycsomag? Mennyiben megalapozott az ellenzék és egyes szakmai szerveztek éles kritikája az új szabályozással kapcsolatban? Többek között ezekre a kérdésekre kért választ L. Simon Lászlótól, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának kormánypárti elnökétől a Duna Televízió Közbeszéd című műsora kedd este.

Néha úgy tűnik a parlamenti szavazásokból és kommunikációból, hogy Jobbik-MSZP "nagykoalíció" alakult, ahová néha a Lehet Más a Politika is betársult - így reagált L. Simon László a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának arra a felvetésére, hogy más-más szempont alapján, de mindhárom ellenzéki párt élesen bírálta a parlament előtt lévő média törvénycsomagot.

A törvénymódosítás tempóját L. Simon László szerint számos szempont indokolja. "Ezer rendezetlen ügy van mögöttünk. Lejár a rádió elnökének a kinevezése. Jómagam az elmúlt egy évben a Magyar Rádió Közalapítvány elnökségi tagja voltam. Láttam a kaotikus működést az elnökségben és a közalapítvány kuratóriumában. Mindenki tudja, régóta érzi, hogy változtatni kell " - szögezte le L. Simon László.

Mi a garancia arra, hogy nem válnak valóra az ellenzék aggodalmai, miszerint kézi vezérlésű média jöhet létre, illetve, hogy a tárgyalt javaslatok növelnék a kormánypártok közmédiabeli befolyását? - hangzott a Közbeszéd kérdése.

"Nem is értem, miért mondják, hogy kézi vezérlésű lesz a média. Azokba a testületekbe, amelybe eddig is a politika delegált tagokat, például az előbb említett médiakuratóriumokba, vagy az ORTT-be, oda mindig is a politika által fölkért és kinevezett személyek kerültek, és ezek a bizottsági összetételek tükrözték a parlamenti erőviszonyokat. Most is ez fog történni" - hangzott a bizottsági elnök reakciója.

Arra a felvetésre, hogy a leendő új médiafelügyeleti szerv elnökét miért a miniszterelnök nevezi ki, L. Simon László azt mondta: ez volt a javaslat előterjesztőinek szándéka. Ezen változtatni annak ellenére sem látja indokoltnak, hogy azt - tehát, hogy a leendő elnököt ne a miniszterelnök nevezze ki, hanem az Országgyűlés döntsön a személyéről - két fideszes képviselő, Révész Máriusz és Kővári János kezdeményezte.

magyar rádió közalapítvány L. Simon László médiatörvény kuratórium kulturális és sajtóbizottság ORTT
Kapcsolódó cikkek