Közélet

A felvételizők háromnegyede bejutott

Meghúzták az idei ponthatárokat, közel 140 ezer felvételiző várta július 22-én este vajon felvételt nyert-e a jelentkezési lapján megjelölt intézmények valamelyikébe.

A maximum 480-as ponthatárt idén sem kellett egyetlen szakon sem elérni, és az előző évekhez hasonlóan ismét megőrizte vezető pozícióját 462 ponttal a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja - közölte a Felvételi Információs Szolgálat.

A ponthatárok kihirdetését követően elkönyvelhető, hogy a közel 97 ezer felvételt nyert hallgatói létszámmal idén többen kerültek be felsőoktatási intézménybe, mégis tízezerrel több jelentkezőnek kell várni legalább a pótfelvételiig, hogy újra próbálkozhasson.

2010-ben is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja került a lista élére, ezt követte szintén a BCE nemzetközi tanulmányok szakja 461-es ponthatárral. A Corvinus gazdálkodás és menedzsment alapszakán 453 pont kellett a bejutáshoz, de a pénzügy és számvitel szakon is 448 pontos teljesítmény kellett. Aki a SOTE orvos képzésére szeretett volna bejutni 434 pontra volt szüksége, a Pécsi Tudományegyetemre 418, Szegedre és Debrecenbe is 419 pont kellett az államilag támogatott képzésekre, de hasonlóan magas volt a mérce az ELTE jogi karán (426), valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás (418) szakjain is. Azok a felvételizők, akik a pszichológia szakot célozták meg átlagosan 444 és 449 közötti pontokat kellett elérniük, így az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen egyaránt a legmagasabb 449 pont, még a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 446, a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és Szegedi Tudományegyetemen 444 húzták meg a ponthatárokat.

Ez alkalommal sem hirdettek meg a 480 pontot egyetlen intézményben sem, de több népszerű szakon is 400 felett állapították meg a ponthatárt, így például a kommunikáció és médiatudomány szakra – amely idén visszacsúszott az élmezőnyből a nyolcadik helyre – is 401-452 pont kellett a bekerüléshez. Összesen 385 olyan szak létezik, ahol 400 pont fölötti eredményeket kellett elérniük a diákoknak. Számos intézményben azonban elegendő volt a 300 pont alatti teljesítmény is, közel 1400 szak esetében.

Ebben a tanévben összesen 56 ezer államilag finanszírozott helyet biztosítottak a felvételizőknek, ezzel szemben a meghirdetett képzések száma a tavalyi 5753-ról 7439-ra nőtt, és ugyanez jellemző az összjelentkezői létszámra is, ami 2010-ben 13 ezerrel emelkedett. Alapképzésre több mint 93 ezren, egységes, osztatlan képzésre mintegy 11 ezren, felsőfokú szakképzésre több mint 7700-an, mesterképzésre mintegy 23.500-an jelentkeztek.

Abban az esetben, ha valaki nem járt szerencsével, és nem jutott be egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, előreláthatólag 2010. augusztus 10-ig élhetnek a pótfelvételi lehetőségével, ahol már azonban csak költségtérítéses képzésekre lehet bejutni.

felvételiző felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek