Közélet

Cégadatok határok nélkül - Ezen múlhat a siker

Időszerű, pontos cégadatok híján megbukhatnak reményteljes tranzakciók. Az üzleti kapcsolatokban ezért kulcsfontosságú szerepet töltenek be a friss és megbízható információkat nyújtó hivatalos cégregiszterek. Az ideális az lenne, ha az unióban a vállalkozások a szükséges céginformációkhoz határokra tekintet nélkül hozzáférnének. Különösen érthető igény ez napjainkban, miután a pénzügyi válság felhívta a figyelmet a piacok átláthatóságának fontosságára.

Az európai piacokba vetett bizalom helyreállításának lényeges eszköze lehet a társaságokra vonatkozó naprakész és hivatalos információkhoz való hozzáférés. Jelenleg az üzleti élet azzal szembesül, hogy miközben egy adott vállalkozásról könnyen tájékozódik abban az országban, ahol a vállalatot bejegyezték, addig egy másik tagállamból már technikai, jogi, nyelvi vagy egyéb akadályok nehezítik az információszerzést. Ezen kíván változtatni az Európai Cégregiszterek Fóruma, amely a közelmúltban tartotta éves konferenciáját Budapesten, a Fővárosi Bíróság rendezésében.

Az Európai Bizottság Zöld könyve hosszasan foglalkozik a cégnyilvántartások jelentőségével. A bizottság azért szorgalmazza a cégregiszterek összekapcsolását, mert lényeges szerepük van a piac átláthatóságának biztosításában, védelmet nyújtanak a gazdasági forgalom szereplőinek az üzleti kockázattal szemben. Jelentősen csökkentené a határon átnyúlóan tevékenykedő társaságok költségeit is, ha a céginformációkhoz valamennyi országban azonos módon lehetne hozzájutni.

A budapesti konferencián elhangzott: a cégnyilvántartások olyan hálózatára van szükség, amelyben minden tagállam részt vesz. Cél, hogy a céginformáció naprakész, frissített, egységes, megbízható és az adott országok nyelvén elérhető legyen. Megállapodás született arról, hogy egy munkacsoport kidolgozza a cégregiszterek közötti közvetlen - a technikai és jogi megoldásokat egyaránt felölelő - kommunikáció lehetőségét.VGO

Európai Cégregiszterek Fóruma

Az Európai Cégregiszterek Fórumát 21 ország – köztük Magyarország – részvételével 1999-ben Cardiffban alapították. Azért jött létre, hogy fejlessze a cégnyilvántartók szolgáltatásait a az ipar, az üzleti élet egésze számára. Tagországai: Ausztria, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Guernsey, Gibraltár, Jersey, Magyarország (Fővárosi Bíróság), Írország, Man szigete, Olaszország, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Luxemburg, Macedónia, Montenegro, Hollandia, Norvégia, Románia, Szerbia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

Európai cégnyilvántartás A cégnyilvántartások határokon átnyúló együttműködése iránti igény két évtizede merült fel, ami az úgynevezett európai cégnyilvántartás (European Business Register – EBR) kezdeményezés elindításához vezetett. Jelenleg 18 tagállam és hat másik európai joghatóság nyilvántartását foglalja magában. Az Európai Cégregiszterek Fórumának tevékenysége szorosan illeszkedik ebbe a munkába, ugyanis a tagok többsége EBR-tag is. -->

Európai cégnyilvántartás Európai Cégregiszterek Fóruma cégadatok
Kapcsolódó cikkek