Közélet

Majtényi: a Fidesz helybe ment a pofonért

A 6. szabad választás után azt állítani, hogy a magyar nép visszaszerezte az önrendelkezés jogát, ez egy humortalan vicc – mondta Majtényi László, alkotmányjogász a Klubrádió reggeli műsorában a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kapcsán. A Fidesz helybe ment a pofonért – tette hozzá.

A Fidesz választási ígéreteiben egy szót nem szólt az önrendelkezési jogról, és hogy azt vissza kellene szerezni - mondta a Klubrádióban. A magyar nép pontosan 1989-ben szerezte vissza az önrendelkezési jogát, a 3. parlamentáris köztársaság még áll, de éppen a megdöntésén fáradoznak – vélte Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, aki szerint fogalmilag teljesen értelmezhetetlen a szöveg, miszerint az állítólagos „fülkeforradalomban” gyakorolt döntés helyreállította az önrendelkezési jogot. A szöveget egyszerűen nem lehet a racionális bírálatnak alávetni.

A Nemzeti Együttműködési Nyilatkozattal két probléma van: az egyik a szöveg maga, a másik a közzétételi döntés. A közzétételi gesztus értelmezhető úgy is, hogy ez a hatalom, uralom és tekintély kiterjesztése. De helybe mentek a pofonért, mert a köztársasági elnök kijelentette, hogy nem függeszti ki a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatot, az Alkotmánybíróság is elutasította a szöveg közzétételét, és hihetetlen furcsa lenne, ha a bíróságok ezt megtennék – mondta Majtényi László.

További vélemények, reagálások a a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat kifüggesztésének előírásáról

Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata Majtényi László
Kapcsolódó cikkek