Közélet

Szó nincs arról, hogy a jobbikosok elleni pofon lenne a rendvédelmi dolgozók ügye

Egy régóta megfogalmazott társadalmi elvárásnak tesznek eleget azzal az alkotmánymódosítással, amely megtiltaná a fegyveres testületek dolgozóinak, hogy a leszerelésüket követő három éven belül politikai tisztséget vállaljanak – mondta az ATV Jam című műsorában Kocsis Máté.

Így az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke szerint szó nincs arról, hogy a jobbikosok elleni pofon lenne a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó alkotmánymódosítás

Hogy milyen hosszú legyen az eltiltási időszak, arról Kocsis szerint valóban a bizottsági ülést követően folytattak vitát – volt, aki tízéves megtisztulási időt tartott helyesnek, de a bizottsági elnök az öt évet is indokolatlannak gondolja – szigorúan szakmai alapon. Éppen ezért, szögezte le Kovács Máté nem Borkai Zsolt győri polgármester (aki 2006 szeptemberében még a honvédség ezredese volt), vagy Szima Judit (a Jobbik EP-képviselőjeként induló rendőrnő) miatt módosítják az Alkotmányt.

Ha például egy magas rangú rendőri vezető elindul a választáson, majd megbukik és visszatér az állományba, onnantól kezdve megszűnik a rendőrség politikai semlegessége – magyarázta Kocsis az intézkedés valódi okát.

Szima Judit Borkai Zsolt Kocsis Máté
Kapcsolódó cikkek