Közélet

Észak-Korea ginzengben fizetné ki tartozását Csehországnak

Észak-Korea jelenleg 12 milliárd dollárnyi adóssággal rendelkezik, így nem csoda, ha a hiteleinek egy részét készpénz helyett inkább természetben fizetné vissza.

A cseh kormány illetékesei a Financial Timesnak nyilatkozva megerősítették, hogy Észak-Korea azt javasolta: 10 millió dollárra rúgó cseh adósságának 5 százalékát ginzeng gyökérben fizetné ki. Az ajánlat egyébként nem túl meglepő, hiszen a kommunista országok gyakran fizetik ki természetben adósságaikat, Kuba például azzal fizeti ki az Venezuelától kapott olajárkedvezményt, hogy orvosokat küld az elmaradott területekre.

Csehország viszont nem lelkesedik azért, hogy Észak-Korea 20 tonna ginzenget szállítson le a fejében. Tekintve, hogy Csehországban évente 1,6 tonna ginzeng fogy összesen, a reakció nem meglepő. Tomas Zidek pénzügyminiszter helyettes egy helyi lapnak nyilatkozva elmondta: megpróbálták meggyőzni Phenjant arról, hogy inkább cinket küldjenek, hiszen a nyersanyagot helyben bányásszák, Csehország pedig tovább értékesíthetné.

Csehország Észak-Korea adósság tartozás ginzeng
Kapcsolódó cikkek