Közélet

A magyarok negyede funkcionális analfabéta?

A szakértői becslések szerint Magyarországon az analfabéták száma nem éri el a lakosság egy százalékát, de a funkcionális analfabéták száma ennél jóval magasabb. A Fülöp-szigeteken mintegy kilencmillió állampolgár minősül funkcionális analfabétának.

A magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak gondot jelent az olvasás és az olvasottak megértése, mondta el Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke. A 2000-ben és 2006-ban végzett PISA kutatások adatai alapján a magyar 15 évesek szövegértési képessége jelentősen a nemzetközi átlag alatt marad.

A Fülöp-szigetek 67 milliós lakosságának13 százaléka, vagyis mintegy 9 millió fő funkcionális analfabétának minősíthető, írja az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele. A funkcionális analfabéták többnyire tudnak ugyan írni-olvasni, de nagyon rosszul értik meg az olvasott szöveget. Ezen képesség hiánya akadályozza a tanulást és komoly hátrányt jelent az élet legkülönfélébb területein.

Mai számunkban Klotz Tamás és Braun Márton ír arról, hogy szakértői felmérések szerint 4 év múlva az állások döntő többségének betöltéséhez digitális írástudásra lenne szükség, ám jelenleg a magyar társadalom 50-60 százaléka digitálisan írástudatlan.

Pisa analfabéta magyar funkcionális olvasás
Kapcsolódó cikkek