Közélet

Szanyi: Számos per várható a kormány tervei ellen

Vélhetően számos per indul majd a magán-nyugdíjpénztári befizetések tizennégy hónapos állami felfüggesztése miatt, hiszen ez a döntés három millió ember vitális érdekeit sérti – nyilatkozta Szanyi Tibor szocialista politikus, a Duna Televízió reggeli műsorában. Helyeselte az Alkotmánybíróság (AB) keddig döntését a különadó eltörléséről, bírálta ugyanakkor a Fidesz AB-vel kapcsolatos törvényjavaslatát.

A képviselő és pártja leginkább azt kifogásolja, hogy a törvényhozó nem adott valós garanciákat arra, hogy a tizennégy hónapon át szüneteltetett befizetéseket vissza is kapják a pénztári-tagok. A pénztári megtakarítás később kinek-kinek a személyes vagyonává válik, mi több, örökölhető, összességében egy egészen más típusú megtakarítást, mint a folyó bevételekből fedezett emelte ki a politikus.

Szanyi szerint nem lehet összehasonlítani a magán és az állami nyugdíjrendszert, már csak azért sem, mert például az állami nyugdíjkasszában lévő alapok nem örökölhetők, a magánpénztárak költségeiben pedig benne foglaltatik a garancia-alap is, ami biztosítja a befektetett pénzeket.

Az AB keddi döntéséről és az azt követően született fideszes törvénymódosításról a képviselő úgy nyilatkozott, ha az AB kimondja egy adott törvényről, hogy rossz, alkotmányellenes, akkor nem az AB-t kell „agyonütni”, hanem a döntés szerint kell cselekedni.

Szó sincs a pénztári rendszer szétveréséről, a kormány csupán a nyugdíjakat védi, döntésük Selmeczi Gabriella szerint nincs kapcsolatban a költségvetés bevételi szükségleteivel – írja az Index.

MSZP reform Szanyi Alkotmánybíróság Fidesz válság AB nyugdíj
Kapcsolódó cikkek