Közélet

Úszik az adósságban az SZDSZ és az MDF

Százmilliókért vásároltak ingatlanokat az előző országgyűlési ciklus parlamenti pártjai, méghozzá az általuk megszavazott kedvezményes hitelfeltételekkel. Sőt az elfogadott törvény állami garanciát is biztosít azoknak a politikai alakulatoknak, amelyek nem tudnak fizetni. Az MDF és az SZDSZ van a legnagyobb bajban, miután csúfos vereségük után minden állami támogatástól elestek – írja a Népszabadság.

Ötpárti egyeztetéssel fogadták el két évvel ezelőtt az úgynevezett vagyontörvényt, amely lehetővé tette, hogy az akkori parlamenti pártok (MSZP, Fidesz–KDNP, MDF, SZDSZ) kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat. A lehetőséggel természetesen mindegyik párt élni kívánt.

Ha nem ezt tették volna, úgy az adott ingatlanok esetében piaci díjat kellett volna fizetniük a bérletért, vagyis mindenképpen jobban jártak, ha hitelből megveszik azokat, ráadásul kedvezményes feltételek mellett - írja a Népszabadság . Az elfogadott jogszabály szerint ugyanis a pártok maximum egymilliárd forint kölcsönt vehettek fel a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB), a tizenöt éves futamidőre pedig a mindenkori és további egy százalék érvényes. Ennél is fontosabb, hogy az állam garanciát vállalt a pártokért, vagyis ha valamelyik szervezet nem tudná fizetni a törlesztést, úgy az állam dönti el, hogy elzálogosítja az adott épületet, vagy elengedi a párt tartozását.

Az akkori parlamenti mandátumarányához képest az MDF vette fel a legtöbb hitelt: 450 millió forintot. Ebből huszonegy ingatlant vettek meg, benne a Szilágyi Erzsébet fasoron álló székházat is. A választási vereséggel viszont ők is elestek az állami bevételektől.

Az SZDSZ-t érintette a parlamentből való kiesés a legérzékenyebben. A szabad demokraták évi 261 milliós állami támogatása nullára csökkent, de elveszítette az évi 109 milliós költségvetési támogatását a pártközeli Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány is. Ráadásul az SZDSZ már korábban is veszteségesen gazdálkodott: 2007-ben, 2008-ban is évi mintegy harmincmillióval költöttek többet, mint amennyi bevételük volt.

futamidő SZDSZ mdf bevétel vagyontörvény adósság mandátumarány hitel székház
Kapcsolódó cikkek