Közélet

Washington Post: Orbán Viktor Magyarország átka

Magyarország átka egy olyan vezető, aki túl népszerű, illetve túl nagy többség áll mögötte és így erőszak nélkül képes hatalomban tartani saját magát – írja a Washington Post kolumnistája.

Anne Applebaum szerint az amerikai alkotmány szerzői akár Magyarországra is gondolhattak, amikor megfogalmazták a többség zsarnokságával kapcsolatos félelmeiket. A The Washington Post újságírója úgy látja, hogy az országban lezajló változások megmutatták, milyen törékennyé válhat a demokrácia.

A szerző hozzáteszi, hogy Orbán Viktor kiteljesedett, profi politikus, az előző nyolc évben pedig Magyarországot Európa egyik leginkompetensebb kormánya vezette, amelyet áprilisban "kidobtak" a választók. Orbán számára azonban a győzelem nem volt elég, az ellenzéken töltött éveket a politikus arra használta fel, hogy kitervelje bosszúját az őt nem támogató újságírók és választók ellen.

Applebaum, aki a közelmúltban a magyarországi Terror Házában vett át kitüntetést a fasizmust bemutató munkássága kapcsán, úgy véli, hogy Orbán Viktor teljesen érzéketlen a médiatörvényt ért külföldi kritikákat illetően, talán azért, mert a miniszterelnököt korábban is túl sok negatív kritika érte. Írása zárásaként a szerző megjegyzi: Orbán egypártrendszerben nőtt fel, történelem érzékének vissza kellene tartania őt attól, hogy pártja újra felépítse azt.


 

applebaum Washington Post médiatörvény egypártrendszer
Kapcsolódó cikkek