Közélet

Die Welt: Nem meglepő Orbántól a nagy-Magyarország szőnyeg

A szomszéd kerítése címmel közölt kommentárt szerdán a Die Welt az európai határokról. Michael Stürmer történész, a német konzervatív újság vezető kolumnistája egy angol közmondást idéz: a jó szomszédság záloga a jó kerítés. Ezt a bölcsességet azonban nem mindenki osztja.

"Az Orbán Viktor vezette új magyar kormány különös módon járult hozzá a brüsszeli Justus Lipsius-ház csinosításához. Az Európai Tanács üléseinek otthont épület bejáratánál olyan szőnyeget fektetett le, amely az 1848-as határok közötti Magyarország térképét ábrázolja.

Ez olyan országok körvonalait is magába foglalja, amelyek az I. világháború óta már nem tartoznak hozzá. Utóbbiak nincsenek elragadtatva a Made in Hungary műtárgytól" - írja a Die Welt kommentárjában Michael Stürmer.

Véleménye szerint a szőnyeg illik a budapesti kormánynak ahhoz a lépéséhez, amellyel egyik első intézkedésével nemzeti emléknappá nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának a napját. A szerződés nyomán Magyarország, pontosabban a néhai k.u.k. monarchia magyar fele elveszítette területének legnagyobb részét és magyarok millióit, akik ezután kisebbséggé váltak a szomszédos államokban. Így lehet akadályozni a sebek begyógyulását - jegyezte meg a Die Welt kommentátora.

Trianon szőnyeg Brüsszel világháború Die Welt k.u.k.
Kapcsolódó cikkek