Közélet

Íme, a világ legélhetőbb városai

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette felmérését arról, melyik várost érzik a legélhetőbbnek az ott lakók. Az első helyezetett illetően nem történt változás tavalyhoz képest, általánosságban elmondható, hogy Ausztráliában és Kanadában található a legtöbb élhető város a világon.

Az EIU felmérése során öt paraméter vesz figyelembe: ezek a stabilitás, az egészségügyi ellátás színvonala, a kultúra, az oktatás, valamint az infrastruktúra fejlettsége. Eszerint a 2010-es téli Olimpiának otthont Vancouver továbbra is a világ legélhetőbb városának számít, annak ellenére, hogy például a gyilkosságokat tekintve itt rosszabb a helyzet, mint Kanada más városaiban. Vancouvert az ausztráliai Melbourne követi, a harmadik helyezett pedig az osztrák főváros.

A negyedik és ötödik pozícióban tovább két kanadai város; Toronto és Calgary található, majd következik Helsinki a hatodik helyen. A hetediktől a kilencedik helyig ismét ausztrál városok követik egymást: Sydney, Perth és Adelaide sorakozik, majd a top tízet egy "környékbeli" város, az Új-zélandi Auckland követi.

Az EIU emellett a legrosszabban teljesítő városokról is hírt ad, a legkevésbé élhető országok sorában továbbra is afrikai és délkelet-ázsiai államok találhatóak. A sort a zimbabwei Harare zárja, de a legrosszabb tízben szerepel Nigéria, Pakisztán, Kamerun és Algéria is.

város felmérés Economist Intelligence Unit legélhetőbb
Kapcsolódó cikkek