Közélet

Médiatörvény: Az európai szocialistáknak ez sem elég

Brüsszel el akarja kerülni a vitát Magyarországgal – írja a konzervatív osztrák lap, a Die Welt a médiatörvényről született EU-döntésre reagálva.

Az EP-képviselőket meglepte Neelie Kroes médiaügyi biztos szerda esti nyilatkozata, amelyben elégedettségének adott hangot a Budapest által bejelentett módosítások ügyében. Az elhangzottak nyomán félre kellett tenniük egy már előkészített határozatnak a szövegét, amely élesen elítélte volna Magyarországot – írta a lap.

A képviselőknek így a sajtó nyilvánossága maradt, hogy közreadják véleményüket. Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke nem is tett lakatot a szájára, mint mondta: "Kroes asszony szavai nyitva hagytak néhány kérdést.

Alaposan meg fogjuk vizsgálni, vajon elégségesek-e a változtatások a médiatörvényen, és azokat valóban végrehajtják-e. A dolog még nincs lefutva." A szocialistákat, liberálisokat és környezetvédőket elsősorban az zavarja, hogy a törvény változatlanul korlátozza az újságírók információs forrásainak védelmét, illetve hogy a médiafelügyeleti hatóság összetétele pártpolitikailag egyoldalú.

Werner Langen (CDU) EP-képviselő szerint viszont az Orbán-kormány minden követelést teljesített, most már az uniós törvényalkotás tartalmi kérdéseire lehet összpontosítani. Schultz szerint ezt a következő hónapok fogják megmutatni. A magyar EU-elnökség ugyanis nagymértékben függ az Európai Parlamenttől. Ha ennek képviselői azt fogják tapasztalni, hogy Orbán a médiatörvénnyel kapcsolatban csupán taktikázott és időt akart nyerni, azt megszenvedheti a Brüsszelben folyó törvényalkotási munka. 

schulz CDU Kroes médiatörvény kormány Európai Parlament EP
Kapcsolódó cikkek