Közélet

Sarkozy: Azonnali szankciókat Líbia ellen!

Nicolas Sarkozy az első nemzetközi vezető, aki azonnali és konkrét szankciókat sürgetett Moammer Kadhafi rezsimje ellen, miközben más uniós döntéshozók is elítélték a líbiai erőszakot.

Sarkozy a francia kormánnyal való heti találkozóját követően közleményben tudatta: felkérte a külügyminiszterét arra, hogy azonnali és konkrét szankciókat sürgessen Líbiával szemben. Az elnök úgy fogalmazott: a gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi kapcsolatok megszakítására azért van szükség, hogy a líbiai forradalom leverésében részt vevők tudják: az erőszakos cselekmények nem maradnak megtorlás nélkül.

Angela Merkel német kancellár borzalmasnak minősítette Kadhafi tegnapi televíziós beszédét, amelyben drogos kisebbségnek nevezte a kormányellenes tüntetőket és közölte: nem mond le a hatalomról. A kancellár a Financial Times jelentése szerint nem tartotta kizártnak, hogy támogatná a Kadhafi ellen meghozandó szankciókat. Franco Frattini olasz külügyminiszter mintegy ezerre teszi a líbiai forradalom halálos áldozatainak számát, a tárcavezető 200-300 ezer Líbiából érkező menekültre számít az elkövetkező hetekben.

Abdelfattah Junisz líbiai belügyminiszter már csatlakozott a forradalmárokhoz, az ország keleti részét pedig jelenleg a Kadhafi-ellenes erők tartják irányításuk alatt. A kiszivárgott információk szerint a hadsereg több egysége is csatlakozott a felkelőkhöz. Az AP jelentése szerint ugyanakkor a Kadhafihoz hű erők a fővárosban válogatás nélkül tüzet nyitnak a lakosságra, ezért a Tripoliban élők egy része nem meri elhagyni otthonát.

A diktátor televíziós beszédben jelentette ki kedden, hogy ha kell, "mártírként" fogja végezni. Az al-Arabíja hírtelevíziónak nyilatkozó Junisz szerint az ezdredes inkább öngyilkos lesz, de nem vonul számízetésbe.

bevándorló forradalmár Sarkozy szanckió kadhafi Merkel Líbia
Kapcsolódó cikkek