Közélet

Szájer az alkotmányól: Szeretnénk minden lakásba elmenni

Szájer József az MR-1 Kossuth Rádiónak elmondta, azt szeretnék, ha minél több magyar állampolgár elmondaná a véleményét, mit gondol az új alkotmány létrehozataláról. „A nemzeti konzultáció, amelynek az irányítására a kormány engem felkért, erről szól: hogyan tesszük nagy közös nemzeti vállalkozássá az alkotmány kérdését.”

Mint mondta, mindenkinek a lakásába szeretnének elmenni, ezért készülne egy olyan kérdőív, amely segítségével a polgárok az alkotmányhoz kapcsolódó fontos kérdésekben állást foglalhatnának. Elsősorban nem jogi jellegű kérdéseke gondolnak, hanem az emberek mindennapi életét érintő, de alkotmányos vonatkozású ügyekre vita, a konzultáció addig tart, amíg meg nem szavazzák az alkotmányt a képviselők, és erre legfeljebb két hónap van, de Szájer József ez az intenzív időszak elég lesz.

Az, hogy az alkotmány végleges lesz, a nemzeti konzultációt vezető politikus szerint nem azt jelenti, hogy örök időkre szóló, hiszen mint minden, az alkotmány is változik. „Mindenképpen relatív fogalom ahhoz képest, hogy Magyarországnak a jelen pillanatban saját maga által is bevallottan, az alkotmány első mondatában szereplően is ideiglenes alkotmánya van. Ezt szeretnénk az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján egy kivételes történelmi és politikai helyzetben felváltani, amely méltó ahhoz, hogy a magyar nemzet legfontosabb és legértékesebb dokumentuma legyen" - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Szájer.

A tervek szerint az alkotmányt csak akkor lehet majd módosítani, ha egymás után két országgyűlés is kétharmados többséggel annak megfelelően szavaz. Szájer József azt mondta, szerinte ennyire merevvé nem lehet tenni az alkotmányt. „Gondoljunk csak bele, hogyha az uniós csatlakozásnál már ez a szabály lett volna érvényben, akkor két vagy három évet várnunk kellett volna, és akkor csak 2006-ban csatlakozhattunk volna. Azt gondolom, hogy nehezíteni kell a mostanihoz képest, de nem olyan mértékben, ahogyan ez a jelenleg írott tervezetben szerepel.”

új alkotmány alkotmány alkotmány módosítás Szájer József
Kapcsolódó cikkek