Közélet

Tarlós: "nem akarok a miniszterelnöknek keresztbe tenni"

Sötétebben látja a budapesti jövőt Tarlós István főpolgármester ma, mint az önkormányzati választások előtt – olvasható a Figyelőben. A főpolgármester Figyelőnek adott interjújából kiderül, hogy Tarlós István szerint jelenleg kisebb az esélye a fővárost erősítő közigazgatási reformnak, „hála” az amúgy egyaránt a Fideszhez tartozó, ám mégis széthúzó – és nem az összbudapesti szempontokat előtérbe helyező – különböző érdekcsoportoknak. Tarlós a Figyelőnek elmondta, hogy nem fog 2014-ben két kézzel kapaszkodni a székébe és ha a miniszterelnök egyszer azt kéri, hogy ne tegye, nem esik majd nehezére felállni.

Figyelő: Tényleg úgy gondolta, hogy a Fidesz mögötti fő gazdasági lobbik ellenében vezetni tudja majd a várost?

Tarlós István: Ez az egész szembeállítás eltúlzott. Mindenkinek drukkolok, de vannak dolgok, amiket nem lehet megcsinálni, mert nem azért választottak meg. Ezen kívül mindenki azt csinál, amit akar, és amit a saját lelkiismerete elbír.

Figyelő: Egy múlt heti sajtótájékoztatóján Ön is úgy fogalmazott, hogy a HírTV tudósításai Önnel és csapatával kapcsolatban már kimerítik a testvérháború fogalmát.

Tarlós István: Az ilyen testvérháborúkat el kell kerülni, de a kifejezést sem kell azért olyan véresen komolyan érteni. Vannak kisebb összecsapások, amelyekre azt mondják, személyes jellegűek, bár ez túlzás. Ezeknek az ideje le fog járni.

Figyelő: Rogán Antalra gondol?

Tarlós István: Hol Rogán Antalt emlegetik, hol Pesti Imrét, egy egészen más súlycsoportban pedig most a II. kerületi polgármesterrel is próbálják erősíteni ezeket az ellentétképeket. Én úgy látom inkább, hogy ezek szembeállítási kísérletek a sajtóban. (…) Hatvanéves elmúltam, mondhatnám, hogy nekem a 21 is páros. Igyekszem betartani a szabályokat és tisztességesen végezni a munkámat, de nem fogok 2014-ben két kézzel kapaszkodni a székembe. Ha a miniszterelnök egyszer azt kéri, hogy ne tegyem, nem esik majd nehezemre felállni.

Figyelő: Ön a legitimációját nem a budapesti választóktól kapta?

Tarlós István: Dehogynem, ez a legnagyobb erősségem. Ám nem akarok a miniszterelnöknek keresztbe tenni, azt a munkát végzem, egy egyeztetett program alapján, amit vele megbeszéltem. Ha pedig mások koncepciói különböznek ettől, mint például a fővárosi kórházak ügyében, akkor elég a kormány programját megnézni. Azt a világot nem ismerem, amiről elkezdtek nekem beszélni a kórházak kapcsán, állítólagos beszállítói lobbikat és feltételezett összefonódásokat emlegetve.

Figyelő: Egy sor magyarországi önkormányzathoz képest Budapest költségvetése még egészen jó helyzetben van.

Tarlós István: Bármelyik városéval elcserélném a fővárosi költségvetést. Miért mondanak ilyeneket, maga is tudja, hogy ez nem igaz?!

Figyelő: Tényleg van olyan város, amelyikkel cserélne?

Tarlós István: Például Gödöllővel, igen. De nem lehet összehasonlítani a városok nagyságrendjét. Kirabolták a közszolgáltató cégeket, a BKV-val együtt 300 milliárd forintnyi közvetlen banki adósságunk van – az 500 milliárdos költségvetéshez képest. Legalább három, ha nem négy közszolgáltató cég a csőd közvetlen szélén tántorog.

További részletek a Figyelőben!

városvezetés Rogán Antal Budapest BKV önkormányzat Tarlós István
Kapcsolódó cikkek