Közélet

Belvíz: Már 400 felett a kitelepítettek száma

Három megyében újabb hét embernek kellett elhagynia az otthonát kedden a belvízveszély miatt. Velük együtt már 400 fölé emelkedett a kitelepítettek száma az országban.

A belvízveszély miatt újabb 7 embernek kellett átmenetileg elhagynia az otthonát kedden. A Békés megyei Sarkadkeresztúrról négy embert telepítettek ki, mert lakhatatlanná vált a házuk, ők rokonokhoz költöztek. A Csongrád megyei Fábiánsebestyénből egy embert telepítettek ki, aki szintén rokonoknál húzza meg magát. A Győr-Moson-Sopron megyei Győrszentivánről szintén egy embert költöztettek át átmenetileg egy önkormányzati ingatlanba. Velük együtt összesen 403-ra nőtt a kitelepítettek száma az országban - mondta a Független Hírügynökségnek Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága kedden az előző naphoz képest csökkent. Jelenleg 188 400 hektár áll víz alatt, amiből 101 700 hektár a vetés-szántó. Jelenleg 11 megyében 79 településen folyik védekezés, amelyben 558 ember dolgozik 156 szivattyúval.

Csongrád és Pest megyében egyaránt 21 településen védekeztek a belvíz ellen. Békés megyében 11, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 10 településen van még szükség ilyen munkákra. A többi megyében öt vagy annál kevesebb helyen tart a védekezés. Zala megyében lakott területet a belvíz nem veszélyeztet. A lakosság ellátása minden településen biztosított.

 

katasztrófavédelem belvíz kitelepítés Hajdu Márton
Kapcsolódó cikkek