Közélet

Hol mikor járnak le a követelések? Segítség az Atradiustól

Az elévülési jogszabályok alapján mutatja be a követelések lejárta közti jelentős különbségeket a Nemzetközi Követeléskezelési Kézikönyv, amelynek negyedik változatát márciusban adja ki az Atradius Collections.

Az elévülési jogszabályok sok, a helyi szabályozást alaposan nem ismerő vállalkozásnak jelentenek visszatérő problémát, amely nemzetközi követeléskezelésben esetében döntő jelentőségű lehet. Az elévülési határidőket meghatározó törvényeket az egyes országok határozzák meg, ezért az összehasonlítása során jelentős különbségeket láthatunk a különböző országok szabályozási gyakorlatában.

A határidők egy évnél kezdődnek, mint például Mexikóban, és elérhetik a 15 évet is, mint Spanyolországban. Az elévülési határidők megakadályozzák, hogy a lejárt követeléseket időben korlátlanul érvényesíthessék, valamint meghatározzák azt a határidőt, ameddig a hitelező peres eljárást kezdeményezhet.

Mivel igen összetett témáról van szó, legjobb, ha a vállalkozások külső szakértőhöz fordulnak. A követeléskezelési szakértők által összeállított Atradius Nemzetközi Követelésbehajtási Kézikönyv rávilágít a külföldön végzett követeléskezelési fennálló különbségekre, külön fejezetet szentel az országspecifikus eljárások különbözőségének és összetettségének, beleértve az elévülési jogszabályokat.

Egyes országok elévülési határidőiben fennálló különbségek

  • Magyarország: 5 év – kivétel a szállítmányozásból eredő kintlévőségek, amelyek 1 év alatt évülnek el.

  • Németország: 3 év – az elévülési időszak a követelés megalapozását követő évben kezdődik.

  • Görögország: 5 év kereskedelmi számláknál. Csekkeknél, váltóknál, kötelezvényeknél 3 év.

  • Lengyelország: 3 év - kereskedelmi számláknál, egyes esetekben 2 év.

  • Hollandia: 5 év – kereskedelmi követeléseknél. A számla esedékességi határidejétől számítják.

  • Spanyolország: 15 év – a törvény külön határidőt határoz meg olyan követelések esetében, amelyeket évente, vagy rövidebb időszakonként kell fizetni, ez a határidő 5 év.
    Svájc: 10 év – szerződéses követelésekre.

  • Törökország: 10 év – kereskedelmi számláknál, de a törvény tesz néhány kivételt. Például egy év fuvarozási számláknál, vagy 6 hónap csekkeknél.

  • Egyesült Államok: államonként változó, általában 2 és 6 év közt van árukereskedelemből származó nyitott számláknál, valamint 3 és 10 év közt írásos szerződéseknél.

  • Kanada: 3 év – kereskedelmi okmányoknál. Amennyiben közben történtek kifizetések, ez az időszak hosszabb is lehet.
  • Atradius követelésbehajtás határidő követelés elévülés
    Kapcsolódó cikkek