Közélet

Kína fegyverkezik, nő a nemzetközi feszültség

Kína 2011-ben 12,7 százalékkal, 601,1 milliárd jüanra (91,5 milliárd dollárra) növeli védelmi költségvetésének összegét a tavalyi 532,1 milliárd jüanról - jelentette be a pekingi kormány szóvivője.

Elemzők szerint a tényleges adat ennél is magasabb lehet. Összehasonlításul: Az Amerika Hangja angol nyelvű adása szerint Barack Obama amerikai elnök költségvetési javaslatában a védelmi minisztérium részére 671 milliárd dolláros kiadás szerepel, amely csökkenést jelez ugyan, de messze a legnagyobb katonai költségvetés a világon.

A BBC szerint Kína az utóbbi időben folyamatosan növeli katonai kiadásait. 2010-ben a védelmi költségvetés összegét 7,5 százalékkal növelte, miután a korábbi években az emelkedés kétszámjegyű volt. Li Zsaocsing, a kínai parlament szóvivője úgy vélekedett, hogy a növelés jogos. "Kína védelmi kiadásai viszonylag alacsonyak globális mércével nézve" - mondta Li. Mindazonáltal a Reuters szerint a kínai védelmi kiadások idei évre tervezet kétszámjegyű növelése regionális nyugtalanságot fog előidézni.

Japán máris készenlétbe helyezte vadászrepülőit, miután két kínai gép átrepült a kelet-kínai tengeren található két, vitatott hovatartozású sziget felett. A Fülöp-szigetek kormánya szintén magyarázatot kért az incidens kapcsán. A kínai haderőhöz köthető források a Reutersnek úgy nyilatkoztak: a kommunista ország már idén hadrendbe állíthatja első repülőgép anyahajóját, korábban, mint azt az amerikai elemzők várták. A kínai készülődésre adott válaszként az Egyesült Államok januárban tesztrepülést hajtott végre a J-20-as lopakodó vadászrepülővel, amit erdődemonstrációnak nevezett a hírügynökség.

Reuters - Világgazdaság Online-->

repülőgép anyahajó haderő fegyver kínai költségvetés tesztrepülés
Kapcsolódó cikkek