Közélet

Öt éve nem volt beteg egyetlen parlamenti képviselő sem?

Könnyű szívvel csökkentették le a táppénz mértékét parlamenti képviselőink, ők ugyanis sosem betegek – legalábbis is ez derül ki az országgyűlés főigazgatójának tájékoztatásából.

Az fn.hu érdeklődésére az Országgyűlés gazdasági főigazgatója, Bakos Emil elmondta, az elmúlt öt évben „az országgyűlési képviselők részére a képviselői jogviszonyuk alapján táppénz számfejtésére nem került sor”. Egyetlen kivétel az azóta elhunyt Toller László esete, igaz, Tollernek az önkormányzati jogviszonya alapján fizettek.

Öt év, táppénzkifizetés nélkül pedig azt jelentheti, hogy a magyar képviselők – pártállástól függetlenül – különlegesen jó egészségi állapotban vannak – írja a lap.

Mint arról beszámoltunk, felére csökkentette a kormány a felvehető táppénz maximumát. A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka lenne.

Változás azonban, hogy a javaslat szerint a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes 200 százalékának harmincad részét nem haladhatná meg az eddigi 400 százalék helyett. A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része lenne a naponkénti felső határ.

képviselő Országgyűlés jogviszony táppénz gazdasági főigazgató
Kapcsolódó cikkek