Közélet

Rátámadtak az ENSZ-főtitkárra - Súlyosabb a közel-keleti helyzet

Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt Kadhafi támogatói támadták meg Egyiptomban, miközben Jemenben átállt a tüntetők oldalára a keleti régió parancsnoka.

A jemeni elnök leváltotta a kormányt vasárnap, és ügyvezető kabinetként működik tovább. Hétfő délelőtt Ali Abdullah Saleh elnök egyik tábornoka, Ali Moshen bejelentette, hogy átáll a tüntetőkhöz.

Az elnöknek egyre nagyobb belső lázadással kell szembenéznie. A keleti régió katonai vezetője, Ali Muhssein, és Hamid al-Qushaibi dandár is átállt, hogy „támogassák a forradalmat” – mondta az ellenzék vezetője Mohamed al-Sabri.

Harckocsik és hatonai járművek lepték el Jement, Saleh fiának vezetésével. Kulcsfontosságú kormányzati épületeknél és bankoknál vették fel pozícióikat az erők.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára közben beszédet mondott Egyiptomban. Az Arab Liga főtitkárával tartott konferencián azt mondta, hogy meg kell védeni a civileket Líbiában, mert a helyzet súlyos. Azt is hozzátette, hogy veszélynek vannak kitéve.

Az ENSZ főtitkárát Kadhafi támogatói támadták meg beszéde közben, az egyiptomi felkelés központjában, a Tahrír téren. Miután 50 Kadhafi-párti támadta meg Ban Ki Mun-t, kénytelen vot visszavonulni az Arab Liga székhelyére.

Közben Líbiában élő pajzsként használja az embereket Kadhafi. A líbiai állami televízió is kijelentette, hogy emberek mennek a várható katonai célpontokhoz. India pedig arra szólította fel az ENSZ-erőket, hogy azonnal hagyjanak fel a légitámadásokkal.

ban ki moon Jemen Líbia Közel-Kelet tankok tüntetés polgárháború
Kapcsolódó cikkek