Közélet

Cohn-Bendit: Ne az alkotmány mondja, hogy higgyünk Istenben

Az alkotmány feladata védelmezni a társadalom egészét, kereteket biztosítani az egyén számára, hogy olyan életet választhasson, amilyet szeretne. De semmiképp nem feladata megmondani, hogyan kell élni, kell-e hinni Istenben - ezekkel a szavakkal bírálta Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke a készülő magyar alaptörvényt a Duna Televíziónak adott interjúban.

A politikus azt mondta: 2006-ban is élesen kritizálta az akkori szocialista magyar kormányt, például azért, hogy szétverték a tüntetőket az akkori őszi utcai megmozdulásokon. Daniel Cohn-Bendit ismét bírálta a magyar médiatörvényt, megjegyezve: nem csak Magyarországon, de például Olaszországban is gond van a médiával, ám ezzel a ténnyel szerinte az Európai Bizottság sem képes szembenézni, amiért a zöldek támadják is az unió végrehajtó testületét.  
 
Az alkotmány a demokráciában a többség akarata, olyasmi, ami a társadalom egészét védi és védelmezi. De az alkotmánynak nem feladata, hogy megmondja, hogyan kell élni, hinni kell-e Istenben – ez nem az alkotmány dolga. Sokkal inkább kereteket kell biztosítania az egyén számára, hogy olyan életet választhasson, amilyet szeretne. Garantálja a sajtó szabadságát és a demokratikus intézményrendszer működését – nyilatkozta Daniel Cohn-Bendit a Közbeszédnek adott interjúban. 

A szavazók ötvenhárom százaléka voksolt a Fideszre, ettől van kétharmados többségük a parlamentben – szögezte le Cohn-Bendit. Az alkotmány azonban nem a többség akaratát fejezi ki; a többség dönthet szociálpolitikai kérdésekben, vagy az oktatásügyben – tette hozzá. "Az alkotmány valójában nem a többség akarata, hanem inkább a kisebbség védelme. Ez a liberális demokrácia lényege, hogy az egyéneket és a kisebbségeket védeni kell. Azt hiszem: az, hogy a Fidesznek kétharmados többsége van, nem lényeges. Ezzel a kétharmados többséggel dönthet a politikáról, de nem az alkotmányról" - hangoztatta Daniel Cohn-Bendit.

Ha 2006-ban megkérdezett volna, hallotta volna, hogy mennyire ellene voltam a szocialista kormánynak, mindannak, amit csináltak. A politikus emlékeztetett: akkor a magyar szocialisták is azt mondták neki, hogy nem él Magyarországon, nem tudhatja, mi történik itt. "Ha valaki az Európai Parlament képviselője, minden tagállamról véleményt kell tudni alkotnia" - hangoztatta a zöldpárti politikus.

tüntető Conh-Bendit Isten Fidesz alkotmány demokrácia kétharmad
Kapcsolódó cikkek