Közélet

Ombudsman: Hiába figyelmeztettem, titkolóznak az önkormányzatok

Az adatvédelmi biztos figyelmeztetése ellenére csökkent az információszabadság szintje az önkormányzati cégeknél – olvasható az ombudsman közleményében.

Nem minősülnek nyilvános adatnak az önkormányzatok közös vállalkozásában álló Balatoni Hajózási Zrt. gazdálkodási adatai az államháztartási törvény 2010. évi, nyári módosítása óta. Jóri András adatvédelmi biztos korábban felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a módosítással a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatósága sérül, az ügyben a Parlament Alkotmányügyi Bizottságában is felszólalt – eredménytelenül.

Az adatvédelmi biztos közérdekű adatigényléssel kapcsolatos panasz miatt vizsgálta a Balatoni Hajózási Zrt. gazdálkodási adatainak nyilvánosságát. A részvénytársaság 100  százalékban 22 balatoni önkormányzat tulajdonában áll. Bár a Balatoni Hajózási Zrt. részvényei (különböző arányban) az önkormányzatok tulajdonában állnak, a társaság azonban nem, vagy nem feltétlenül közfeladatot lát el: illetve csak olyan mértékig, amennyiben az önkormányzati feladatnak minősül, például biztosítja a komp- és révközlekedést.

Mivel a Balatoni Hajózási Zrt. nem állami vagy helyi önkormányzati feladatot, illetve nem jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot lát el, rá az adatvédelmi törvényben meghatározott tájékoztatási kötelezettség közvetlenül nem alkalmazható, illetve gazdálkodási adatai nem minősülnek közérdekből nyilvános adatnak, azokról nem köteles információt szolgáltatni.

A nyáron az államháztartási törvény módosítása hatályon kívül helyezte a törvény azon bekezdését, amely közfeladatot ellátó szervnek minősíti a magyar állam, a helyi önkormányzat, költségvetési szerv vagy közalapítvány többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságot.

E rendelkezés a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatóságának fontos szabálya volt, a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jog lényeges garanciája. A korrupció elleni harcot, a közpénzek, a közvagyon transzparenciáját az szolgálja, ha a magyar állam, a helyi önkormányzat, költségvetési szerv vagy közalapítvány többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságok adatai továbbra is a közérdekű, közérdekből nyilvános adatok körébe tartoznak – szögezte le Jóri András.

A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a társaságban részvénnyel rendelkező önkormányzatok azonban a tulajdonosi jogosultságuk gyakorlásával, a részvénnyel való gazdálkodást tekintve az adatvédelmi törvény alapján kötelesek a közérdekű adatokat bárki számára megismerhetővé tenni.

 

közfeladatot ellátó Balatoni Hajózási Zrt adatigénylés önkormányzat adatkezelés
Kapcsolódó cikkek