Közélet

Járvány: Nem az a baktérium a ludas, amire gondoltak

Göttingeni kutatók megfejtették a németországi hasmenésjárványt okozó baktérium örökítő anyagát, ami nagy lépést jelent a szokatlanul agresszív járvány okának a felderítéséhez vezető úton.

A göttingeni egyetem szerdai közlése szerint a kutatók két fertőzött személy vérét elemezve arra a megállapításra jutottak, hogy a betegséget nem az Escherichia coli 0104:H4 baktérium okozza, hanem egy EAEC kóddal (entero-aggregatív E. coli) jelölt bacilus. Ez utóbbi rendkívül erősen kapcsolódik a test szöveteihez, sejtcsoportokat hoz létre, és megvalósítja betegítő programját.

A veszedelmes baktérium igen hatékony mérget is termel, egyúttal pedig képes védekezni antibiotikumokkal szemben. A göttingeni kutatók szerint az EAEC jelentősen növelte betegítő képességét azáltal, hogy más E. coli baktériumtörzsektől (például az EHEC-től) átvett egy bizonyos gént, és azt beépítette saját kromoszómájába.

Az EAEC sejtjei nagyméretű fertőző gócot képeznek a bélcsatornában, ez pedig igen hatékony mérget termel - mutatott rá Rolf Daniel, a göttingeni génelemző laboratórium vezetője.

Németország hasmenésjárvány zöldség e.coli baktérium
Kapcsolódó cikkek