Közélet

Megmozdult a kockázati tőke

A tűzijátékra még várni kell, a befektetők óvatosak, de stabil támasszá válhatnak a projekteknél

Magyarországon is megkezdődött a biotechnológiai cégek és a kockázatitőkealap-kezelők közeledése. Ennek bizonysága, hogy a kis- és középvállalkozásokat segítő európai uniós Jeremie program keretében immár két alapkezelő helyezett ki tőkét biotech cégbe. A közeledés másik bizonyítéka, hogy a Magyar Spin-off és Start-up Egyesület legutóbbi egynapos Planéta rendezvényén egymás után felbukkantak a hazai kockázatitőkealap-kezelők vezetői.

Számos szakértő állítja, hogy korunkban zajlik a negyedik ipari forradalom, amely technológiai alapokra épül és rengeteg pénz kell hozzá. Simó György, a kockázatitőke-piacon most debütáló Day One Capital ügyvezető partnere szerint ennek jele a sok internetalapú fejlesztés, a mobiltechnológiák gyors térhódítása vagy az erőteljes komputerizáció. Simó azt jósolja, hogy mindennek a változásnak a következő egyik nagy hulláma a biotechnológiában várható. Ez az itt kecsegtető nagy üzlet magyarázza a kockázati tőke – így új cége – növekvő figyelmét a befektetési szempontból bonyolult terület iránt.
A Day One Capital ugyanakkor hiánypótló szerepre vállalkozik a biotech szektorban, mert szeretné áthidalni a szakadékot a szervezett üzleti angyalok és a magánbefektetők pénzét egy kalapba gyűjtő alapkezelők között. Így új típusú szolgáltatások sorát ajánlja befektetőinek. „Mindez nagyrészt belső elkötelezettségből fakad, részben pedig abból, hogy a Day One alapítói – valamennyien sokat bizonyított üzletemberek – imádnak új, születő, izgalmas dolgokkal foglalkozni, ezért stabil támaszai lehetnek a start-up vállalkozásoknak” – sommázta üzleti ars poeticájukat Simó György.
„Jó terep magyarországi befektetésre a biotechnológia, ám mindig meg kell fontolni, hogy egy-egy projektnél milyen fázisban lépünk be” – közölte Erdei Sándor, a DBH vezérigazgatója. A cégcsoport kockázatitőke-üzletága volt az első a Jeremie program résztvevői közül, amely vállalta a befektetési kapunyitás kockázatait a biotechnológiában. Az 5 milliárd forintos kockázatitőke-alapot kezelő DBH 340 milliót invesztál a gyógyszer-technológiai fejlesztésekkel foglalkozó Nanoform Magyarország Kft.-be, amely két olyan nanogyógyszer szabadalmi jogát birtokolja, amellyel a világpiacon slágergyógyszereknek minősülő originális készítmények tulajdonságait jelentősen képes megjavítani és oltalmi idejüket meghosszabbítani. Erdei Sándor az üzleti megállapodás eddigi tapasztalataiból kedvezőnek tartja, hogy a világ legnagyobb gyógyszergyártó cégeivel tárgyalnak az említett nanogyógyszerek alkalmazásáról. Ugyanakkor lapunknak nyilatkozva emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon eddig még sikeres exittel egyetlen kockázati befektető sem büszkélkedhet a biotechnológia területén.
Ezt támaszthatja alá, hogy a kockázatitőke-piacon legaktívabb PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. ugyancsak – óvatosan – egy befektetéssel büszkélkedhet a biotech vállalkozások közében. Ugyanakkor többeknek feltűnt, hogy ez az alapkezelő erős csapattal – Oszkó Péter elnök-vezérigazgatóval és Molnár András befektetési igazgatóval – képviseltette magát a Planéta rendezvényén. Ez arra vall, hogy szeretné növelni aktivitását a biotechnológia területén.

kockázati tőke fbh portfolion
Kapcsolódó cikkek