Közélet

EU-tagjelöltté válhat Szerbia

A hágai Nemzetközi Törvényszék által kerestetett utolsó szerb háborús bűnös minapi elfogásával tovább nőtt az esélye annak, hogy a decemberi EU-csúcson uniós tagjelölti státust kap Szerbia.

Goran Hadzicot, az egykori horvátországi szerb vezetőt alig két hónappal Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogása után tartóztatták le a hatóságok.

Mladic elfogásához hasonlóan most is arról nyilatkoztak az uniós vezetők, hogy jelentős akadály hárult el Szerbia EU felé vezető útján. Bár konkrétumokat nem említettek Brüsszelben arról, mivel „díjazzák” Hadzic elfogását, valószínűsíthető, hogy az Európai Bizottság az októberben megjelenő jelentésében arra tesz majd javaslatot: a csatlakozási kérelmét 2009-ben benyújtó Szerbia kapjon tagjelölti státust. Erre az EU állam- és kormányfői a decemberi csúcson bólinthatnak rá. Egyes brüsszeli források szerint az is elképzelhető, hogy a csatlakozási tárgyalások akár már jövő év elején elkezdődnek.

A kedvező őszi brüsszeli értékelést valószínűsíti az is, hogy Belgrád enyhített a Koszovóval kapcsolatos álláspontján. Bár a függetlenségét 2008-ban kikiáltó Koszovót továbbra sem ismeri el önálló államként Belgrád, azonban július elején az EU közvetítésével folyó kétoldalú tárgyalásokon több technikai kérdésben (anyakönyvi nyilvántartások, diplomák elismerése, beutazás) engedményt tett.

háborús bűn Szerbia EU szerb tagjelölt hadzic
Kapcsolódó cikkek