Közélet

Fekete arany egymillióért - Kihalás szélén a "luxusgyártó" halak

A Kaszpi-tengerbe ömlő folyókban ívó tokfélék ikrája ma már igazi különlegességnek számít: egy kilogramm kaviár csaknem egymillió forintba, az egyik legdrágább fajtából, a belugából pedig 50 gramm akár 70 ezer forintba is kerülhet.

 A különleges csemege egykoron az orosz cárok kedvenc étele volt, mára a luxuséletstílus kelléke szerte a világon. A borsos árnak megvan az oka: a legjobb kaviárnak minősülő halikrából igen kevés van.

Ebbe a csoportba ugyanis csak a tokhalak három fajtájának ikrái számítanak: a legnagyobb szemű, sötétszürke beluga (viza), a kisebb, kicsit barnás oszetra (vágótok) és az apróbb szemű, sötétszürke szevruga (sőregtok). Az orvhalászat, a környezetszennyezés és a Kaszpi-tenger mélyén fekvő óriási olajmező azonban e ritka halak kihalását veszélyezteti.

A zamatos ízű ínyencség a táplálkozás szempontjából is igen értékes, hisz foszfatidokat, A-, D- és C-vitamint, valamint fehérjét és zsírt tartalmaz. Az asztraháni halászok által készített kaviár a legjobb. A frissen kifogott halból óvatosan kiemelik az ikrát, majd testmeleg vízben átmosva egy szita segítségével eltávolítják róla a hártyát. A hozzáadott sóval csínján bánnak, mert a túlsózott szemek keménnyé és élvezhetetlenné válnak. Az orosz csomagolásokon az enyhébb sóoldat felhasználását a „molosol” felirat jelzi. A lazacfélék ikráiból készített vörös kaviár olcsóbb, mint fekete társa, ízben és látványban azonban felveszi vele a versenyt.

A tálalás

A minőségi kaviárt üveg- vagy aranyozott tálkákban ajánlatos tálalni, a megfelelő hőfokot pedig tört jéggel célszerű biztosítani. Kínálható mellé vaj, camembert sajt, finomra vágott vöröshagyma, citrom, tejföl, pirított kenyér.

A gasztronómiai élvezetet emeli a jeges vodka vagy egy jól behűtött pezsgő. Kiváló előétel partikon, rendezvényeken, esküvőkön, de önálló fogásként is megállja a helyét, ha spagettivel, salátával készítik el. A forró sütőben, tejföllel megbolondított kaviáros palacsinta pedig felejthetetlen desszert bármilyen alkalomkor.

A gasztronómiai élvezetet emeli a jeges vodka vagy egy jól behűtött pezsgő. Kiváló előétel partikon, rendezvényeken, esküvőkön, de önálló fogásként is megállja a helyét, ha spagettivel, salátával készítik el. A forró sütőben, tejföllel megbolondított kaviáros palacsinta pedig felejthetetlen desszert bármilyen alkalomkor. -->

vitamin tokhal kihalás kaviár
Kapcsolódó cikkek