Közélet

Hazudott a szobalány - Összeomlik a Strauss-Kahn elleni vád

A Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezető elleni, állítólagos szexuális zaklatással kapcsolatos vád összeomlani látszik – írja a The New York Times (NYT).

A The New York Times két magas beosztású rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a nyomozóhatóságok komoly hézagokat találtak a Strauss-Kahnt vádoló szobalány vallomásában.

Noha a törvényszéki orvosi vizsgálat egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy szexuális kapcsolat volt Strauss-Kahn és a szobalány között, az ügyészek a vád alapjául szolgáló vallomás jó részét nem tartják hitelesnek, a szobalány a lapnak nyilatkozó illetékesek szerint többször is hazudott.

A szállodai szobalány telefonbeszélgetést folytatott a Strauss-Khannal történt találkozása napján egy bebörtönzött férfival, amelynek során megvitatta annak lehetőségét, hogy milyen haszonnal járna, ha a vádat emelne ellene. A beszélgetést lehallgatták és rögzítették. A nyomozók megtudták, hogy a férfit már korábban letartóztatták, mert 200 kilogramm marihuána volt a birtokában.

A NYT szerint az ügyészek csütörtökön találkoztak Strauss-Kahn védőivel, és részleteket közöltek velük a megállapításaikról, megkezdődött a tárgyalás a vádak esetleges ejtéséről. A szobalány helyzetét nehezíti, hogy állítólag kábítószer kereskedelemben és pénzmosásban is részt vett.

Az ügyészek és a védőügyvédek pénteken reggel visszatérnek a manhattani állami legfelső bíróságra, ahol Michael J. Obus bíró várhatólag fontolóra veszi azoknak az óvadékfizetésre vonatkozó feltételeknek az enyhítését,  amelyeket Strauss-Kahnra szabott ki napokkal azután, hogy vádat emeltek ellene. A NYT szerint előfordulhat, hogy Strauss-Kahn házi őrizetét megszüntetik, ez is a vádak ejtésére utal. A kerületi ügyészség a helyzet mentésére valószínűleg azt kéri majd Strauss-Kahntól, hogy vallja magát bűnösnek illetlen viselkedésben, de az ügyvédei aligha mennek bele ebbe.

erőszak IMF szexuális kapcsolat kábítószer Strauss-Kahn szobalány
Kapcsolódó cikkek