Közélet

Történelmi kéznyújtás tizenhat év után

Történelmi jelentőségű látogatást tett tegnap Boris Tadic szerb elnök Szarajevóban, ahol 1992 és 1995 között mintegy 12 ezren vesztették életüket a szerb csapatok ostroma alatt. Tadicnak ez már a sokadik lépése a megbékélés és az EU-hoz való közeledés jegyében.

Először tett hivatalos látogatást Szarajevóban 2004-es beiktatása óta Boris Tadic. A szerb elnököt Sven Alkalaj, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere fogadta a repülőtéren, díszőrséggel és ünnepélyes ceremóniával, amelynek keretében mindkét ország himnuszát eljátszották. Tadic ezután Bosznia-Hercegovina három (bosnyák, horvát és szerb) elnökével, valamint parlamenti vezetőkkel tárgyalt a bizalomerősítésről, a regionális együttműködésről és az európai integrációról, majd sétált egyet Szarajevó óvárosában.

A látogatásnak és a részletes programnak ezúttal a szokásos protokollon túl komoly szimbolikus jelentősége is van, mivel jelzi, hogy a két ország politikai grémiuma nyitott a közeledésre. Mint ismert, becslések szerint mintegy 12 ezer ember halt meg, amikor a szerb csapatok 1992 és 1995 között ostrom alatt tartották Szarajevót, a lakosság pedig három és fél évre bent ragadt a városban.

„Boris Tadicot szívesen látjuk Szarajevóban. (…) A legnagyobb kereskedelmi partnerünk Szerbia, több mint egymillió szerb él Bosznia-Hercegovinában, és több mint 300 ezer bosnyák van Szerbiában. Minden okunk megvan arra, hogy javítsuk a kapcsolatokat, ez azonban nem lehetséges, ha nem beszélünk egymással” – idézte a belgrádi B92 portál Bakir Izetbegovicot, Bosznia-Hercegovina bosnyák elnökét.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Szerbia szarajevó Bosznia-Hercegovina Boris Tadic
Kapcsolódó cikkek