Közélet

Visszatér Strauss-Kahn?

Jelentősen nőtt a szexuális bűncselekménynyel vádolt volt IMF-vezérigazgató, Dominique Strauss-Kahn támogatóinak reménye, hogy a politikus a szocialisták színeiben mégis elindulhat a jövő májusban esedékes francia elnökválasztáson.

Múlt pénteken ugyanis az illetékes New York-i fellebbviteli bíróság megszüntette a francia politikussal szemben elrendelt házi őrizetet, és visszaadta a korában letett hatmillió dolláros óvadékot is, miután az ügyészség közölte: a sértett szavahihetőségével kapcsolatban komoly kétségek merültek fel. Strauss-Kahn útlevelét azonban továbbra sem adták viszsza, így nem hagyhatja el az Egyesült Államok területét. Legközelebb július 18-án kell megjelennie a bíróság előtt.

Mint ismert, az IMF volt vezérigazgatóját május 14-én őrizetbe vették az amerikai hatóságok, miután azzal vádolták meg, hogy szexuális erőszakot követett el az egyik New York-i hotel szobalányával szemben. Az ügyészség azonban most arról számolt be, hogy a nő hamis tanúvallomást tett az esküdtszék előtt, ezt később maga is elismerte. E szerint Strauss-Kahn állítólagos erőszakoskodása után nem szólt azonnal az esetről a főnökének, hanem egy újabb szobát kezdett el takarítani, és csak utána avatta be felettesét. Továbbá az is kiderült, hogy a Guineából származó szobalány hazudott a nyomozóknak a politikai menedékjogának kérelmezésével kapcsolatban.

A nő ugyanis azt állította, hogy kérvényében egy korábbi nemi erőszakra is hivatkozott, azonban az ügyészség nem talált erre való utalást a papírjai között. Emellett az ügyészség valószínűsíti, hogy a guineai nő kapcsolatban állt drogkereskedőkkel és pénzmosásban érdekelt személyekkel.

A sértett szavahihetőségével kapcsolatos hírek jelentős megkönnyebbülést okoztak a francia szocialista párt körében. Strauss-Kahnt ugyanis a szexbotrányig a baloldali párt legesélyesebb államfőjelöltjeként tartották számon. Máris felmerült, hogy a szocialisták kitolhatják az eredetileg július 13-ra kitűzött dátumot az elnökjelöltek jelentkezésére. Az eredeti menetrend szerint a szocialista államfőjelöltek közül majd októberben választják meg azt a személyt, aki kihívója lesz a jelenlegi államfő Nicolas Sarkozynek. Francois Hollande, az egyik szocialista jelölt jelezte: nyitott arra, hogy eltolják a kiválasztási folyamatot, és így a magát esetlegesen tisztázó Strauss-Kahn is ringbe szállhasson az elnökjelöltségért.

A párizsi Politikai Tanulmányok Intézetének professzora, Laurent Dubois szerint azonban Strauss-Kahn imázsa túlságosan is besározódott a szexbotrány miatt, így az ügy árnyéka mindig körüllengi majd személyét. A Bloombergnek nyilatkozó Dubois úgy véli: túlságosan közel van az elnökválasztás időpontja ahhoz, hogy a Strauss-Kahnról kialakult kép megváltozzon.

Megosztott a francia közvélemény

A franciák 49 százaléka támogatja, hogy Dominique Strauss-Kahn visszatérjen a politikai életbe – derül ki abból a felmérésből, amelyet a volt IMF-vezérigazgató szabadlábra helyezése után készítettek el. Ezzel szemben a megkérdezettek 45 százaléka ellenzi visszatérését. A szocialista párt támogatóinak 65 százaléka reméli, hogy Strauss-Kahn ismét színre lép a politikai életben. A szocialista párti államfőjelöltek jelentkezési határidejének kitolásával azonban csak a pártszimpatizánsok 55 százaléka ért egyet.


szexbotrány szabadlábon bíróság Strauss-Kahn szobalány
Kapcsolódó cikkek