Közélet

Elnökjelölt lesz-e az erőszakkal vádolt Strauss-Kahn?

Hiába kérte a New York-i főügyész a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke, Dominique Strauss-Kahn (DSK) elleni vádak ejtését, Franciaországban még mindig vannak elintézetlen ügyei a politikusnak. A vádak pedig önmagukban Strauss-Kahn politikai karrierjének végét jelenthetik, akár igazak, akár nem.

Óriási felháborodást keltett, hogy a Cyrus Vance, New York-i főügyész a vádak ejtését kérte Dominique Strauss-Kahn ügyében. Az IMF akkor még hivatalban lévő elnökét a rendőrség májusban letartóztatta és szexuális bűncselekménnyel, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolta. Csakhogy az ügyben érintett szobalány, Nafissatou Diallo vallomásaiban túl sok volt a homályos pont és az ellentmondás, ennek köszönhetően egyetlen tanúként a megbízhatósága a nullával vált egyenlővé. A bíróság a mai napon dönt az ügyészség beadványáról.

Amennyiben ejtik a vádakat DSK ellen, akár indulhat is a francia szocialisták színeiben a jövő évi elnökválasztáson. Bár a hivatalos, júliusi határidőt lekéste, amíg a pártja jelöltet választhatott, az ellenjelölt Francois Hollande jelezte, hogy Strauss-Kahn visszatérhet a politikába.

Csakhogy az amerikai ügy lezárultával még korántsem fejeződött be a politikus vesszőfutása, hiszen nem sokkal azután, hogy DSk szabadlábra került, Tristane Banon újságírónő tett feljelentést ellene, miszerint 2003-ban egy interjú alkalmával megpróbálta megerőszakolni őt. Bár a várakozások szerint a francia ügyészség sem tudja majd hitelt érdemlően bizonyítani az erőszakos cselekményt megtörténtét, a hirtelen felbukkant erőszakos ügyek komolyan alááshatják DSK politikai karrierjét.

Kérdés ugyanis, hogy maga a szocialista párt mennyiben kíván felsorakozni egy olyan politikus mögé, akit ilyesfajta erőszakos cselekményekkel vádolnak.  Egyes vélemények szerint Olaszországban még elnézik a választók Silvio Berlusconi hasonló ügyeit, Franciaországban azonban semmiképp, így óriási hátrányból indulna az elnöki pozícióért Strauss-Kahn. Még ha a vádakat ejtik is, a hírnevén esett foltok és a gyanú megmaradnak, ami szavazók százezreinek elvesztéséhez vezetne. A hatalmas hendikepet pedig valószínűleg a szocialisták sem vállalják, így könnyen előfordulhat, hogy DSK-ügyei - akár igaznak bizonyulnak, akár nem - politikusi karrierjének végét jelentik.

erőszak Dominique Strauss-Kahn elnökválasztás DSK Tristane Banon
Kapcsolódó cikkek