Közélet

Rakéta-teszt - Irán tovább fenyegeti Izraelt és az USA-t

Irán tovább növelte a közel-keleti feszültséget azzal, hogy közölte: sikeresen tesztelt két nagy hatótávolságú rakétát a Hormuzi-szoros körzetében tartott hadgyakorlat során.

A Qader és a Nour névre hallgató rakéták sikeres teszteléséről Mahmud Muszavi, a haditengerészet helyettes vezetője számolt be az állami televízióban. A Reuters szerint ezzel Irán tovább folytatta az erőfitogtatást, amely a tíz napja tartó tengeri hadgyakorlat alatt borzolta a nyugati államok idegeit. Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget, amennyiben további szankciókat vezet be ellene a nemzetközi közösség.

Minthogy a világ olajtermelésének 40 százaléka ezen a tengeri útvonalon halad át, a szoros lezárásával való fenyegetés igen veszélyes játék, ahogyan ezt az amerikai diplomácia is jelezte.

Irán egyébként már finomította álláspontját az ügyben: korábbi a katonai vezetés még határozottan állította, hogy bármikor lezárhatja a szorost, most viszont a haditengerészet vezetője azt közölte, hogy nem adtak parancsot erre, mindössze "felkészültek több eshetőségre".

Izrael USA hormuzi-szoros szankció Irán
Kapcsolódó cikkek